O Telefóniku zájem nemáme, tvrdí PPF. Chce vlastního operátora

Praha - Investiční skupina PPF nevede v současnosti žádná jednání o koupi podílu v největší tuzemské telekomunikační firmě Telefónica. Podle investičního ředitele Roberta Ševely se PPF soustředí na vytvoření nového mobilního operátora. Do telekomunikačního byznysu se podle všeho chystá ještě další velký hráč tuzemské ekonomiky. Podle informací Hospodářských novin energetická společnost ČEZ plánuje svým zákazníkům poskytovat služby virtuálního operátora. Nabízet jim prý chce výhodné tarify i přenos dat.

V minulosti se opakovaně objevily spekulace, že PPF jedná s mateřskou firmou Telefóniky ve Španělsku o koupi majoritního podílu. Převzetí Telefóniky údajně nahrávala vysoká zadluženost mateřské firmy i klesající cena akcií české pobočky během protahující se aukce kmitočtů pro mobilní sítě LTE.

Zástupci PPF dnes znovu potvrdili zájem zúčastnit se nové aukce kmitočtů, kterou chystá Český telekomunikační úřad, za určitých podmínek. Předchozí aukci regulátor zrušil kvůli nevhodně nastaveným podmínkám. „Pro nás jsou zásadní technické parametry aukce i rychlost jejího provedení. V opačném případě půjdeme jinou investiční strategií,“ uvedl Ševela.

Ilustrační foto
Zdroj: Siebert Martin/isifa/Euro

PPF považuje za zásadní, aby v podmínkách nové aukce byla vyčleněna část frekvencí v pásmech 800 i 1800 MHz pro nového operátora. Vedle toho chce mít ale možnost dražit s ostatními operátory i další frekvence, aby dosáhla stejného rozsahu, jako mají oni. Požaduje také národní roaming pro sítě GSM a 3G a anonymitu přihazujících v aukci.

PPF Mobile Services chce vytvořit plnohodnotného čtvrtého operátora, který by nabízel jak rychlý internet v síti LTE, tak i volání přes GSM. Konkurovat chce cenou, jednoduchostí i synergiemi s dalšími produkty v rámci PPF. Na projekt firma najala desítky pracovníků.

HN: Výhodné volání začne veřejně nabízet i ČEZ

V případě úspěšného vstupu PPF na mobilní trh by miliardář Kellner mohl bojovat o zákazníky s dalším nováčkem - gigantem ČEZ. Vyplývá to z informací Hospodářských novin, podle nichž chce energetická firma provozovat služby plnohodnotného virtuálního operátora. Výhodné volání a datové služby zatím poskytuje svým zaměstnancům a jejich rodinám, nyní je chce nabídnout i veřejnosti.

Vedení ČEZu ovšem zatím odmítá prozradit podrobnosti. „Takový nápad tu je, je ale příliš brzy cokoliv komentovat,“ řekl listu šéf divize obchodu ČEZ Alan Svoboda, pod kterého by měl nový operátor spadat. „Ano, tu možnost zkoumáme,“ dodala šéfka nákupu ČEZ Michaela Chaloupková. Dle zdrojů HN je ale start projektu téměř jistý.

Budova ČEZu
Zdroj: ČT24

Pro polostátní ČEZ je vstup na trh s mobilním voláním logickým krokem. Již nyní poskytuje velmi výhodné balíčky svým zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům, kteří volají v síti Telefóniky. Například v tarifu ČEZ Standard mají za 100 korun měsíčně 240 minut volného volání a 100 SMS zpráv. Zda pro nový projekt využije ČEZ svého stávajícího operátora, nebo se dohodne s jiným ze současné trojice, není zatím jasné.