Založte si vlastní síť obchodů, navrhuje Zeman zemědělcům

Praha - Čeští zemědělci a potravináři by měli jako protiváhu zahraničním obchodním řetězcům vytvořit vlastní síť prodejen potravin. Takový je plán českého prezidenta Miloše Zemana, po setkání s hlavou státu to sdělil šéf Agrární komory Jan Veleba. Dotace by podle Zemana měly být nasměrovány tak, aby více motivovaly zemědělce k výrobě. Ministerstvo mezitím pro zemědělce připravilo novou proexportní iniciativu, podle níž by se měl český vývoz potravin zaměřit na státy mimo EU.

„On (Zeman) má názor, že čeští zemědělci a čeští potravináři by měli spojit síly a vedle zahraničních řetězců si vytvořit svoji obchodní síť,“ konstatoval po jednání s prezidentem Jan Veleba. Podle něj by v případě hypotetické dohody mezi nejednotnými zemědělci a potravináři a silné kapitálové podpory bohatých podnikatelů, jako je například Andrej Babiš, mohla taková síť vzniknout.

Zatímco Zemanův předchůdce Václav Klaus byl podle Veleby zastáncem liberálních ekonomických názorů, podle nichž vše vyřeší neviditelná ruka trhu, Zeman je jiný. „Tento prezident má jasný národohospodářský tah,“ poznamenal. Dodal, že agrárníci si od prvního prezidenta vzešlého z přímé volby slibují větší podporu, než jaké se jim dostávalo od Klause.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Isifa/Rex Features

Agrárníci dnes při svém prvním přijetí Zemanem prezidentovi předložili deset bodů, u nichž od něj požadují podporu. Kromě podpory ministerstvem zemědělství nedávno prezentované strategie, která má v příštích letech mimo jiné „postavit na nohy“ upadající živočišnou výrobu, či propagace domácích potravin bylo mezi nimi například omezení dominantní síly nadnárodních obchodních řetězců. Ty ovládají podle Agrární komory tři čtvrtiny tuzemského maloobchodu s potravinami, na němž prý prodávají přednostně zahraniční výrobky.

Ministerský plán: Zemědělský vývoz zaměřit mimo EU

Zatímco se tuzemští rolníci chtějí bránit zahraniční konkurenci, ministerští úředníci pro ně připravují plány na expanzi. Podle nové proexportní iniciativy, kterou sepsalo ministerstvo zemědělství, by se český vývoz potravin a ostatních zemědělských výrobků měl v budoucnu zaměřit na státy mimo EU. Prioritu má deset zemí Společenství nezávislých států, Balkánu a jihovýchodní Asie. Mezi zájmová území mají patřit také USA, Kanada, Japonsko, Korea nebo Čína.

„Záměrem MZe je také z informací státní správy a dalších dostupných zdrojů vyhledávat a vyhodnocovat exportní příležitosti pro české producenty, konzultovat je se zemědělskými organizacemi a zprostředkovávat tyto informace obchodníkům,“ uvedl mluvčí úřadu Jan Žáček. Všechna existující proexportní opatření v obchodu se zemědělskými produkty by se tak měla sjednotit.

Traktor na poli
Zdroj: ČT24

V březnu ministerstvo v souvislosti s projektem podepsalo s ministerstvem zahraničních věcí memorandum s cílem zvýšit vývoz potravin a zemědělských komodit a vyvážet pestřejší sortiment. „Podobné memorandum chce MZe v nejbližší době podepsat i s ministerstvem průmyslu a obchodu“, podotkl Žáček.

Agrární vývoz ČR loni meziročně vzrostl zhruba o 27 miliard Kč na 147 miliard korun. Největším příjemcem českých potravin a zemědělských produktů je Slovensko, druhé bylo Německo, třetí Polsko.