Hospodářský výbor k Temelínu: Prioritou je zapojení českých firem

Praha - Sněmovní výbor jednal za přítomnosti představitelů uchazečů o dostavbu Temelína o příležitostech, jež dostavba nabízí. Podle předsedy výboru Milana Urbana (ČSSD) má zásadní význam, aby bylo do tohoto procesu zapojeno co nejvíc českých firem, a nestane se, že tak velká investice „proteče mezi prsty české země“. Zároveň zdůraznil, že hospodářský výbor je z hlediska rozhodování v tendru „přísně neutrální“, plní ovšem roli obhájce českého hospodářství. Česko-ruské Konsorcium MIR slibuje nejméně 70 procent z celkové ceny zakázky pro české podniky, americko-japonská společnost Westinghouse pak nejméně 60 procent.

Dostavbu Temelína vidí hospodářský výbor jako příležitost pro podporu zaměstnanosti a prosperitu. „Hospodářský výbor nemůže a ani nechce zasahovat do průběhu výběrového řízení, nemůžeme zastupovat vládu ani výběrovou komisi, ale chceme jednoznačně a nahlas říci, že pokud jako politici máme obhajovat tak velkou investici, která bude ovlivňovat budoucnost české ekonomiky, tak k tomu jasné slovo říci musíme,“ konstatoval Urban na tiskové konferenci a vysvětlil tak důvod, proč si výbor pozval zástupce zbývajících uchazečů o dostavbu Temelína. Další jednání by měla pokračovat v září tohoto roku.  

Podle Urbana budou politici muset před voliči investici stovek miliard korun do nových bloků Temelína obhájit. 

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel ocenil, že oba uchazeči nabízejí jadernou bezpečnost i možnost, aby se český průmysl ucházel o zakázky v rámci této investice. „Pro nás je zásadní, aby peníze, které půjdou z našich kapes, z kapes daňových poplatníků, zůstaly doma, zůstaly u našich subdodavatelů i přímých dodavatelů při možné výstavbě Jaderné elektrárny Temelín. Toto je zásadní i pro zaměstnanost,“ uvedl během jednání výboru prezident Hospodářské komory Petr Kužel.   

Firem bylo zatím osloveno málo, míní zástupce Svazu průmyslu a dopravy ČR

Zástupce Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Ira pak na jednání výboru vyjádřil politování, že zatím nebyly osloveny ke spolupráci všechny firmy, které se podílely na stavbě prvních dvou bloků elektrárny. Podle Iry by měli uchazeči o stavbu v nadcházejících měsících jednat i s dalšími podniky a pokusit se ještě rozšířit okruh svých dodavatelů.

Co uchazeči o dostavbu Temelína nabízejí českým firmám?

Westinghouse:

Viceprezident společnosti Westinghouse Sandy Rupprecht řekl, že jeho společnost počítá s využitím stovek místních firem. Podle něj by v případě vítězství Westinghousu v tendru mělo 90 procent pracovních sil podílejících se na budování elektrárny pocházet z Česka. Westinghouse podle něj také očekává, že by se Česko stalo průmyslovou základnou pro případné další stavby jaderných bloků od americké společnosti v Evropě.

„Westinghouse není vertikálně integrovaná společnost, nemáme součásti dodavatelského řetězce v rámci vlastní firmy. Proto musíme vždy lokalizovat, najít způsob, jak využít místní průmysl a místní inženýry, abychom jadernou elektrárnu zhotovili,“ podotkl Rupprecht.

Konsorcium MIR.1200:   

Josef Perlík ze společnosti Škoda JS, která je českým členem Konsorcia MIR.1200, uvedl, že v případě úspěchu konsorcia vznikne v Česku 10 tisíc nových pracovních míst. Konsorcium podle něj zajistí práci napříč celým spektrem jaderného projektu, tedy nejen pro montáž, ale i pro vysoce kvalifikované zaměstnance.   

Dodal, že nabídka konsorcia nabízí českým společnostem možnost spolupráce s ruskou firmou Rosatom na trzích, kde Rosatom staví další jaderné bloky. „Korporace Rosatom je jediná, kde již probíhá reálná kooperace s českými subdodavateli. Tato kooperace je už nyní v řádech miliard korun,“ řekl Perlík.

Vítěze tendru na dostavbu Temelína by měl ČEZ vybrat ještě letos

Náklady na dostavbu elektrárny se odhadují na 200 až 30 miliard korun, nové bloky by měly začít elektřinu vyrábět v roce 2025 a v provozu by měly být 60 let.

TK hospodářského výboru k dostavbě Temelína (zdroj: ČT24)
Vydáno pod