Peronista nebo radikál, každý si v Argentině najde svůj pivní mok

Buenos Aires - Pivovarníci v Argentině přišli na zajímavou novinku, svá piva začali pojmenovávat po slavných politicích z minulosti i současnosti jejich země. Tamní voliči si tak konečně můžou dopřát točené přesně podle svého gusta.

Přestože by se podle některých lidí alkohol s politikou míchat neměl, Argentici se toho nebojí. Jako první začal s netradičními značkami bar Peron Peron z Buenos Aires, jehož název odkazuje na dobu vlády generála Juana Peróna a jeho populární manželku Evu. Právě po ní tady pojmenovali i první světlé politické pivo. 

Daniel Narezo, majitel baru a pivovaru Peron Peron

„Už jsme měli dost dohadů se zahraničními distributory i jejich piva, tak jsme se pustili do vlastního. Peronismus je tady v zemi hrozně silný, v literatuře, v umění, ve všem, tak proč ne v pivu? Vždyť to k Argentině taky patří.“

Nabídka podniku je už daleko širší. Třeba zákazníci, kteří fandí současné prezidentce Cristině Fernandezové-Kirschnerové si můžou dopřát Double K, tedy dvojitý Kirschner pojmenovaný po ní a jejím zesnulém manželovi. 

  • Argentinské pivní speciály zdroj: ČT24
  • Argentinské pivní speciály zdroj: ČT24

Fajnšmekři ale soudí, že nejlepší je černý speciál, který má v názvu datum slavné řeči Evy Perónové k odborům z roku 1945. „Černý 17. říjen je to nejlepší pivo, jaké můžete pít, zvlášť když jste peronista,“ říká zákazník baru Ricardo Pino. 

Pozadu nezůstávají ani opoziční stoupenci. Těm začal nabízet pivo Leandro Giacobone, který s partou kamarádů rozjel malý pivovar. V současnosti má v nabídce tři druhy - světlé, tmavé a červené. „O názvu jsme se dlouho přeli. Nakonec jsme vybrali jméno Hipolito, podle prvního prezidenta zvoleného za radikální stranu, kterou podporujeme,“ vysvětluje Giacobone. 

Ať už peronista, nebo radikál, majitelé obou výroben se zatím shodují v jednom. Přestože už dostali objednávky od řady firem ze světa, hlavně z Německa a Španělska, do zahraničí zatím vyvážet nechtějí. 

Argentinské pivní speciály (zdroj: ČT24)