Autor návrhu o přípojkách má blízko k vodárenským firmám

Praha - S návrhem na zpoplatnění oprav vodovodních přípojek přišel dlouholetý úředník ministerstva zemědělství Vladimír Chaloupka, který má blízko k vodárenským společnostem. V minulosti zasedal v dozorčích radách několika z nich. Píše to Mladá fronta DNES (MfD). Chaloupka možné ovlivňování ze strany vodáren odmítá, zákon měl podle něj zabránit plýtvání. Sněmovní výbor projednávání novely přerušil.

Sněmovní zemědělský výbor přerušil projednání novely zákona o vodovodech a kanalizacích, podle níž by měli nově platit opravy a údržbu přípojek vlastníci domů, v tomto týdnu. Opravy v současné době platí provozovatel veřejné sítě, který náklady promítá do vodného a stočného.

Podle Chaloupky jde o „moudré řešení“

Chaloupka zpoplatnění oprav navrhl loni na závěr připomínkového řízení k novele zákona. Řešení, které má ušetřit výdaje vodárnám na úkor spotřebitelů, Chaloupka stále hájí. „Je to moudré řešení. Zabrání se plýtvání,“ řekl Mladé frontě DNES. Ovlivňování ze strany vodáren odmítá. Nyní připravuje pro poslance varianty řešení. Stále ovšem prosazuje, aby se břemeno nákladů na opravy přípojek přesunulo na spotřebitele.

Tekoucí voda
Zdroj: Andrew Drysdale/Isifa/Rex Features

Vládní návrh prošel ve sněmovně prvním čtením už 20. března. Nejprve si jej nevšiml ani zpravodaj zákona Ladislav Skopal. I kvůli tomu poslanci zákon řešili jen pár minut a nikdo nenavrhoval žádnou změnu.

Na ustanovení posléze upozornila končící zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, podle níž se vlastník přípojky dostane do nevýhodného postavení.

Poslanci mohou podávat pozměňovací návrhy do 9. května.

Návrh si vysloužil kritiku opozice

Sociální demokraté tvrdí, že jde o snahu přenášet náklady na rodiny a zvyšovat zisky provozovatelů vodovodů a kanalizací. Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika je vodné a stočné dost vysoké a musí se hledět na zájmy spotřebitelů. „Původně to byla technická norma a jako technická by měla zůstat,“ zdůraznil. 

Podle ministra zemědělství Petra Bendla vlastníci přípojek ve snaze ušetřit často žádali o opravu zastaralé přípojky, u nichž bylo jasné, že je bude nutné v krátké době znovu opravit. Toto řešení prý zvyšuje náklady všem uživatelům. Provozovatelé totiž rozpočítávají výdaje na opravy všem do cen vodného a stočného. Bendl minulý týden ujistil, že ministerstvo je připraveno přijít do sněmovny s kompromisním pozměňovacím návrhem.