Co Čech, to zahrádkář: Hobbymarkety se plní

Praha - Hobbymarkety v Česku se konečně dočkaly. Zahrádkáři dnes ve velkém vyrazili na jarní nákupy. Řada dalších zase poprvé po dlouhé zimě vyjela na chatu nebo chalupu. Prodejci museli kvůli zájmu zahrádkářů dokonce posilovat počty zaměstnanců.

Zahrádkáři a chalupáři oblehli hobbymarkety, kde nakupovali nářadí i sazenice. „ Ve srovnání s loňským rokem je sezona posunutá minimálně o měsíc,“ říká mluvčí sítě hobbymarketů David Jirušek. I letos pak pokračuje trend posledních let, tedy nakupovat radši zeleninu než květiny. Současně začal i jeden z největších veletrhů pro pěstitele. Zahradu Čech každé jaro navštíví více než 30 000 zahrádkářů. 

Ti, kdo nemají zahrady, pořizují vybavení do svých mini zahrádek. Alespoň jeden truhlík s květinami má doma téměř pět milionů Čechů. Trendem letošního jara jsou pak fóliovníky. Díky nim si vlastní zeleninu nebo bylinky může vypěstovat každý i ve velkoměstě. 

Hobbymarkety i chalupaření tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Dlouhá zima obchodníkům nepřála

Ovšem nejen dlouhá zima, ale i krize zatím snižovaly obchodníkům tržby. Zákazníci daleko více přemýšlí, za co své peníze utratí. Také proto mají obchodníci od prvního víkendu s jarním počasím velká očekávání. Dnes i zítra posílili řady svých zaměstnanců a přichystali pro své zákazníky slevové akce. 

Jitka Hoření, mluvčí sítě hobbymarketů, o situaci před začátkem sezony

„Pocítili jsme mírný pokles (tržeb) oproti loňskému roku. Zákazníci jsou daleko zdrženlivější.“ 

A na jaro se těšili také chalupáři. Ti se teď můžou kochat výhledem ze svých přechodných domovů minimálně do října. Do přírody se těšili, i když věděli, že je dopoledne čeká jenom práce.