Britské firmy říkají „ano“ setrvání v unii

Londýn - Většina britských firem chce, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii. Zároveň by ale uvítaly, kdyby se do Londýna vrátily některé pravomoci. Vyplývá to z průzkumu Britské obchodní komory. Úplný odchod země z unie podporuje jen necelá pětina ze čtyř tisíc dotázaných podniků.

Zaměstnavatelé nabádají vládu k opatrnosti

Britský svaz zaměstnavatelů EEF vyzval vládu, aby při jednáních v rámci EU postupovala opatrně. „Musíme vytvořit jasnou dlouhodobou vizi toho, jak by podle nás měla EU za 20 let vypadat. A zejména potřebujeme mnohem kvalitnější diskuzi o budoucnosti EU,“ uvedl svaz. „Tato i budoucí vlády by se měly soustředit na to, aby EU více podporovala hospodářský růst, tvorbu pracovních míst a investice,“ dodal. 

Britský premiér David Cameron začátkem roku slíbil vyhlásit referendum o setrvání země v Evropské unii po britských parlamentních volbách v roce 2015. Chce využít toho, že země eurozóny budou ve snaze o udržení eura zřejmě potřebovat změny v unijních smlouvách, a při té příležitosti dojednat, aby Británie získala z Bruselu zpět některé pravomoci. 

Mnoha Britům podle premiéra vadí vměšování Bruselu do jejich každodenního života a „zbytečná unijní pravidla a regulace“. „Nejsme spokojeni s naším postavením v EU a musí se to změnit,“ uvedl Cameron. 

David Cameron k referendu:

„Potřebujeme zásadní změnu. Bez ní je nebezpečí, že Evropa selže a britský lid bude směřovat k odchodu. Nechci, aby se to stalo. Chci, aby Evropská unie byla úspěšná.“

„Je načase, aby se Britové vyjádřili. Je načase, aby se tato evropská otázka v britské politice vyřešila.“

„Jsem hluboce přesvědčen, že britskému národnímu zájmu nejlépe slouží flexibilní, přizpůsobivá a otevřená EU. A taková EU je nejlepší, když v ní je Británie.“

Firmy se kloní k nové vlně vyjednávání s Bruselem

Podle generálního ředitele Britské obchodní komory Johna Longwortha firmy věří, že ekonomické výhody Britům zajistí spíše nové vyjednávání než hlubší integrace unie nebo naopak vystoupení Británie z EU.

Průzkum obchodní komory, který se nazývá Business Barometer EU, je prvním, jenž proběhl mezi firmami od projevu Camerona v lednu. Tehdy řada byznysmanů premiéra varovala, že jeho návrh uspořádat referendum neblaze ovlivní investování. Někteří naopak vyjádřili Cameronovi podporu, napsal britský server BBC News.

Firma
Zdroj: ČT24

Podle únorového průzkumu institutu Harris Interactive by v referendu pro setrvání země v Evropské unii hlasovala pouze třetina Britů. Rozhodnutí o referendu vyvolalo nervozitu v Paříži, v Berlíně a ve Washingtonu, kde se spojenci obávají, že Británie by se mohla ocitnout mimo unii prakticky nedopatřením.

Londýnská City
Zdroj: Isifa/Rex Features/High Level