Zlato utrpělo největší ztrátu za posledních třicet let

New York/Praha – Zlato se prodává nejlevněji od února 2011. Osmiprocentním denním poklesem na hodnotu 1356,85 dolaru za trojskou unci navíc žlutý kov utrpěl nejhlubší jednodenní ztrátu za více než třicet let. Výprodej v pátek odstartovaly obavy z prodeje kyperských zlatých rezerv. Zlato ale zlevňuje už delší dobu – jen od začátku letošního roku ztratilo přes 16 procent.

Zlato v pátek ztratilo více než čtyři procenta a dostalo se poprvé od července 2011 pod hranici 1 500 dolarů za trojskou unci. Další propad jeho ceny na začátku týdne jen urychlil hromadný úprk investorů.

Propad zlata vyvolaly minulý týden zprávy z Kypru, který oznámil, že hodlá prodat část zlatých rezerv v hodnotě asi 400 milionů eur, aby získal peníze na záchranu před bankrotem. Tato částka je sice relativně nízká, vyvolalo to ale obavy, že k prodejům zlata přikročí také další silně zadlužené evropské země, například Itálie a Španělsko.

„Je úplně přirozené, že země, které mají problémy s dluhy, je řeší výprodejem svých zlatých rezerv. (…) Dlouhodobí investoři, kteří se snaží investovat v horizontu dvaceti až padesáti let, takovýto výkyv nemusí vnímat jako dramatický. Krátkodobí investoři, kteří to vnímají v průběhu jednotek let, ale mohou takovýto výkyv opravdu brát jako signál k prodeji,“ říká ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu Karol Piovarcsy.

Zlatý slitek
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Dnešní slabé údaje z čínské ekonomiky, které srazily ceny průmyslových komodit, byly podle analytiků jen další záminkou k výprodeji.

„Z pohledu dlouhodobého investora, když se podíváme na to, co udělalo zlato od roku 2000, tak i po tomto poklesu je zlato v plusu 350 procent. Dlouhodobý investor by měl tyto ceny využít k nákupu, ale musím upozornit, že obsah zlaté složky by neměl převyšovat 5 až 10 procent,“ potvrdil Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP Invest.

Se zlatem padaly i ceny dalších drahých kovů. Cena stříbra sestoupila nejníže od října 2010 a platina klesla na minimum od loňského srpna. Výrazně oslabují i další komodity jako průmyslové kovy a ropa, ty ale srážejí hlavně obavy z útlumu čínské ekonomiky.

Rekordního maxima 1920,30 dolaru za trojskou unci dosáhlo zlato v září 2011.

Vydáno pod