Volání už operátorům tolik nevydělává, budoucnost je v datech

Praha - Mobilní operátoři snížili ceny u svých paušálů za mobilní volání a teď už jim jen zbývá zaměřit se na rozšíření nabídky služeb připojení k vysokorychlostnímu internetu, říká Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Česko je v oblasti datového připojení zatím v průměru Evropské unie.

Data pomalu začínají zastiňovat volání a SMS. Například podle asociace GSMA překonají za pět let výnosy z mobilních datových služeb u operátorů poprvé jejich příjmy z hlasové komunikace. V roce 2018 budou data generovat 559 miliard dolarů (10,8 bilionu korun) a hlas 547 miliard.

Data, to je oč tu běží

Příjmy z datových služeb nyní tvoří mezi 20 a 30 procenty výnosů operátorů. Za prudkým nárůstem mobilního datového provozu má být zvýšení počtu mobilních telefonů s připojením k internetu a také růst objemu komunikace připojených zařízení mezi sebou. Je totiž možné, že stále více jejich uživatelů bude používat aplikace jako Viber, bezplatné SMS mezi telefony iPhone (tzv. iMessage), komunikaci pomocí Facebooku a podobné služby.

Patrick Zandl, spolupracovník redakce Aktuálně.cz

„Kde se odehraje příští cenová bitva, jsou data. A to je z českých tarifů zřetelné. Nejnižší nové tarify totiž obsahují pouhých 300 MB dat, jinak 1 GB. To vypadá na první pohled dobře. Jen do okamžiku, když si na svém mobilu spustíte cloudové služby a zjistíte, že 300 MB je tak na dva týdny. A pro “internetové„ uživatele je málo i 1 GB dat. Ano, můžete si připlatit.“

Zdroj: Aktuálně.cz

Ale zpátky do českých kotlin. Současné snížení cen paušálních tarifů je podle mluvčího ČTÚ Františka Maliny pozitivní trend, který bude přínosem pro všechny skupiny zákazníků: „Aktuální vývoj prokazuje, že národní prostředí telekomunikací v Evropě se sbližují a analogicky reagují na změny potřeb uživatelů. Jde o důsledek jak společně uplatňovaných opatření národních regulátorů, tak přirozeného tržního vývoje.“

Mobilní telefon
Zdroj: ČT24/ISIFA/Bod zlomu

Nově představené tarify českých operátorů, které v ceně od 691 do 749 korun měsíčně nabízejí neomezené volání a SMS do všech sítí, počítají podle telekomunikačních odborníků s větším využitím mobilního internetu v chytrých telefonech a dalších zařízeních. Vznikne tak potřeba většího objemu přenášených dat. Paušály přitom zahrnují jen 600 MB až jeden GB dat a za další budou muset uživatelé připlácet.

Změny na trhu, ať už vznik prvních virtuálních mobilních operátorů nebo snížení cen, chce úřad zohlednit v aktualizované analýze trhu terminace mobilního volání. Dosavadní závěry analýzy konstatovaly na mobilním trhu malou konkurenci, a úřad proto navrhoval povinnost pro operátory zveřejnit velkoobchodní nabídku, která by umožnila vstup virtuálních mobilních operátorů. Odhadovat dopad vývoje na trhu na regulační opatření je ale podle Maliny předčasné.

A odborníci vidí i další důvod, proč operátoři kývli na cenovou revoluci. Pomocí dvouletých smluv si chtějí pojistit co nejvíc zákazníků. „Je to obrana před případným příchodem čtvrtého operátora, je to tlak příchodem virtuálů, tlak ČTÚ, tlak veřejnosti,“ říká Jan Matura, odborník serveru Mobil.cz.

Cenový boom mezi mobilními operátory (zdroj: ČT24)