Konec energetických štítků? Stačit bude vyúčtování za energie

Praha – Energetické štítky, jež musejí mít od ledna všechny nemovitosti určené k pronájmu nebo prodeji, zřejmě nebudou do budoucna povinné. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) představil na brífinku novou, „přátelskou“ variantu, podle níž bude stačit, když majitel předloží vyúčtování dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie za uplynulé tři roky. Podle Kuby auditoři zbytečně straší lidi vysokými pokutami – navíc je jich nedostatek. Administrativní proces se má zjednodušit také v případě prodeje kulturních památek. Štítky bylo od ledna opatřeno zhruba jen 5 procent budov.

Drahé energetické štítky zatěžují české domácnosti

Směrnice, jež byla implementována do české legislativy, měla být přínosem pro kupující, kteří se tak měli dostat k relevantním informacím, jaké náklady budou zhruba v budoucnu potřebovat. Podle Kuby ale štítky představují pro české občany hlavně zátěž.

Podle zákona teď energetické průkazy musejí mít i ty domy, u kterých je na první pohled zřejmé, že by dostaly to nejhorší hodnocení. Týká se to i staveb, které zájemce kupuje jen kvůli pozemku a později je zbourá. „U mnoha hodnocených objektů, kde se dostáváme jako zpracovatelé průkazů k nejhorším výsledkům, je na místě najít k tomu určitou metodiku, jakým způsobem spotřebiteli nebo vlastníku nemovitosti odlehčit řešení situace,“ řekl k tomu Luděk Lošťák, ředitel Comfort Space.

Detaily bude řešit sněmovna

Ministerstvo průmyslu a obchodu proto na tiskové konferenci představilo kompromis, jenž má zajistit jak informovanost, tak i úspory. „V případě prodeje nebo pronájmu budovy nebo její části by stačilo, kdyby majitel předložil vyúčtování dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie za uplynulé tři roky. Dostane tak informaci, jaké náklady ho čekají, a lidé by nemuseli platit tisíce za štítek,“ konstatoval Kuba. Novinka by mohla začít platit ke konci roku.

„Nedomnívám se, že to je úplně správné řešení. Základ energetického průkazu spočívá v tom, že se hodnotí celková budova z hlediska jejích konstrukcí, kvality. Člověk by měl být informován o tom, jaká je současná potřeba energií pro provoz energií. Třeba spočítání tepelných ztrát, nároků, je přesnější hodnocení pro zákazníka. Pouze faktury za energie mohou být zkreslující faktor,“ míní ředitel Comfort Space Luděk Lošťák o novém návrhu ministerstva průmyslu a obchodu.

Během tří měsíců, kdy byla směrnice v praxi, se podle Kuby ukázalo, že štítků je třeba velké množství, auditorů ovšem nedostatek. „Dochází tak k odkladům. Pro lidi to může být časově nepřijatelné,“ řekl Kuba. Ministr zároveň upozornil na to, že chování auditorů není vždy korektní a „strašení lidí může být pro laickou veřejnost nepříjemné“. 

Stát změnou ušetří peníze lidem, ale i sám sobě. Třeba ministerstvo obrany prodává ročně desítky nepotřebných staveb – oštítkovat je by stálo možná až stovky tisíc korun.

Martin Kuba v Událostech mimo jiné o současných kontrolách:

"V téhle chvíli budeme v kontrolách benevolentní, pokud teď budou lidé takovou transakci realizovat, bude určitě stačit, pokud předloží doklady o spotřebě elektrické energie, plynu nebo topení, aby kupující měl přehled o energetické náročnosti kupovaného objektu. To je smysl té směrnice, který zůstane zachován. Přitom se nám podaří nezatěžovat české občany nějakými zbytečnými výdaji. Věřím, že hlasování v parlamentu bude rychlé a novela začne platit velmi brzy."

Energetické štítky
Zdroj: ČT24

Kuba chce prosadit v rámci změny zákona také to, aby budovy, které jsou kulturní památkou nebo se nacházejí v památkové rezervaci, nemusely bojovat s administrativní zátěží. V současné době je totiž nutné prokázat, že nemusejí splňovat požadavky na energetickou náročnost, a to na základě závazného stanoviska orgánu státní památkové péče. „Jsme přesvědčeni, že to je veřejně dostupná informace. Navrhneme, aby byl konec tohoto paragrafu odstraněn a bylo pouze definováno, že tyto budovy požadavky na energetickou náročnost plnit nemusejí,“ podotkl Kuba.

Štítky, které napovídají o spotřebě energie v dané nemovitosti, se dělí do sedmi tříd – od A do G. Značení je jakousi obdobou úsporných štítků u domácích spotřebičů.

Od ledna platné energetické štítky stojí několik tisíc a podle mnohých prodávajících i kupujících jsou zbytečné.

Ten, kdo prodává, riskuje bez energetického štítku kontrolu a pokutu. Do konce března ještě platila tolerance - od dubna to může být za sto tisíc.