Jižní Korea nakoupí houfnice a zbraně, podpoří tak ekonomiku

Soul - Jižní Korea chystá rozsáhlý plán na podporu ekonomiky - do stimulačních opatření hodlá vláda vložit přes 17 bilionů wonů, což je víc než 300 miliard korun. Země se totiž v současnosti potýká s poklesem exportu a slabou domácí poptávkou. Kvůli eskalaci problémů se severním sousedem navíc teď musí investovat víc i do své armády - tamní ministerstvo obrany plánuje přikoupit samohybné houfnice K-9, posílit obranné systémy hraničních ostrovů a přidat chce i na monitorovací systémy a bezpilotní průzkumné prostředky.

Jižní Korea je další z řady asijských tahounů, která se dostává do problémů. Vláda oficiálně zhoršila výhled letošního růstu HPD ze tří na 2,3 desetiny procenta. Obratem ale představila podpůrný plán, který má ekonomiku znovu nasměrovat k předchozí predikci.

„S posílením rozpočtu o dodatečná stimulační opatření bychom měli dosáhnout celoročního růstu v úrovni lehce pod třemi procenty,“ potvrdil tamní ministr financí Hyun Oh Seok.

Problémem ekonomiky je teď hlavně silná měna. Za poslední půlrok posílil won oproti japonskému jenu zhruba o pětinu, což ztěžuje pozici velkým korejským exportérům, jako jsou Hyundai nebo Samsung. Jejich výrobky v zámoří zdražují. Podpora má ale pomoci i doma. Vláda si od ní slibuje 40 0000 nových pracovních míst a s tím posílení domácí spotřeby. 

„Podpora ekonomice určitě pomůže, víc se to projeví v druhé polovině roku. Zaměřit se na podporu exportu a růst pracovních příležitostí je správné,“ říká ekonom Jun Min Kyoo.

Podpora jihokorejské ekonomiky (zdroj: ČT24)

Peníze půjdou i do zbrojení

Jihokorejská vláda ale přidá i vojákům. Rozpočet armády dodatečně posílí o 217 miliard wonů. Ten se tak přehoupne přes 34 bilionů wonů - to je víc než 600 miliard korun. Další výdaje si vyžádala situace na Korejském poloostrově.

„Potřebujeme dalších víc než 200 miliard wonů na to, abychom posílili naše obranné možnosti na úroveň, kterou severokorejské hrozby vyžadují,“ podotkl Kim Min-seok, mluvčí jihokorejského ministra obrany. Ministerstvo plánuje přikoupit samohybné houfnice K-9, posílit obranné systémy hraničních ostrovů a přidat chce i na monitorovací systémy a bezpilotní průzkumné prostředky.