Další Kalouskovy manévry s daněmi - zaplatí zaměstnanci víc?

Praha - Zrušení plánovaných vyšších slev na dani pro zaměstnance, zrušení daně z dividend nebo změna placení daně z převodu nemovitostí - vláda bude už zítra projednávat další daňový balíček. Pokud změny prosadí, platily by od začátku příštího roku. Ještě na začátku února tvrdil premiér Petr Nečas, že časté změny řadě lidí způsobují problémy a „vláda v zájmu stability podnikatelského prostředí nebude pohybovat daněmi“. Návrh na snížení zaměstnaneckých slev přitom může zaměstnancům od roku 2015 zvýšit jejich odvody.

„Neustálé diskuse o daňových změnách a samotné změny té nebo oné daně skutečně nejenom státní správě, ale především podnikatelským subjektům velmi komplikují život,“ konstatoval premiér. 

Nový daňový balíček je připraven

Už zítra přitom ministr financí Miroslav Kalousek představí vládě další daňový balíček. Navrhuje v něm hlavně změny v přímých daních. Vyjadřovat se k nim ale chce až po zasedání vlády. Stejně je na tom premiér. „Budeme o těchto věcech zítra jednat na vládě,“ podotkl Nečas. 

„Od roku 2014 bude platit novela občanského zákoníku, nějaká změna daně z příjmu být musí. V posledních letech ale změn bylo hodně. Panuje tu citlivost na toto téma. Těžko se v tom hledá strategie, směřování těchto změn,“ domnívá se David Borkovec, partner v oddělení daňového poradenství, PwC. Odrazuje to podle něj například zahraniční investory.

Ilustrační foto
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Klíčovým návrhem ministra financí je zrušení již schválené daňové slevy ve výši 250 korun, kterou měli zaměstnanci dostávat od roku 2015. Pokud by návrh prošel, hrozí, že zaměstnancům od roku 2015 vzrostou odvody, a to kvůli schválenému zvýšení zdravotního pojištění o dva procentní body. „Nezavedení zaměstnaneckých paušálů by znamenalo vyšší zdanění, tedy nižší čisté příjmy pro zaměstnance,“ řekl k tomu hlavní ekonom Patria Finance David Marek. 

Třeba zaměstnanec s příjmem 25 tisíc korun by v roce 2015 mohl přijít bez nových paušálů kvůli daňové reformě o 225 korun měsíčně, zaměstnanec s příjmem 50 tisíc korun pak o 450 korun měsíčně.

Ministr financí chystá ovšem i další změny. Je mezi nimi i rušení daně z dividend, přísnější danění akcií nebo vyšší daňové odpočty pro lidi, kteří dávají své peníze na dobročinné účely.

Opozice vládní návrh kritizuje. „Tahle vláda už by neměla měnit raději vůbec nic. Všechno to dopadne jako sKarty nebo druhý pilíř důchodové reformy,“ myslí si předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

David Borkovec, partner v oddělení daňového poradenství, PwC:

„Žádná katastrofa asi nehrozí. Jde spíše o drobné, technické změny. Větší změny budou až od roku 2015, ten dopad bude pak zejména na zaměstnance s vyššími příjmy.“

Nejistá byla dlouho i výše DPH

Od Nového roku se zvýšily obě sazby DPH, a to na 15 a 21 procent. Těsně před Vánoci to ve sněmovně prosadila vládní koalice jako součást daňového balíčku. Dlouho ale nebylo jasné, jak vysoká DPH bude. Pokud by se návrh nepodařilo odsouhlasit, platila by sjednocená sazba DPH 17,5 procenta. Loni přitom byly sazby 14 a 20 procent.