Českým firmám se zalíbila spolupráce s Rusy, vývoz roste

Moskva - Českému vývozu do Ruska se daří. Jen vloni meziročně vzrostl o 28 miliard korun, tedy téměř o třetinu. Oproti dalším zemím Evropy na tom totiž ruské hospodářství není tak zle, - tamní vláda investuje a snižují se dovozní cla. Kreml po loňském návratu Vladimira Putina do prezidentského úřadu přijal sérii opatření týkajících se fiskální politiky. Stěžejním bodem je omezení nakládat s penězi, jestliže se cena ropy sníží pod určitou úroveň. Schodek rozpočtu navíc nesmí překročit hranici jednoho procenta HDP.

Třeba ostravská firma Vítkovice Power Engineering kromě hotových výrobků dodává do Ruska i výrobky pro jadernou a klasickou energetiku. V budoucnu by v zemi chtěla postavit jadernou elektrárnu. „Rusko není jednoduchý trh, my působíme převážně přes prostředníky, kteří vyřizují administrativní věci,“ konstatoval generální ředitel firmy Martin Pecina.

David Šimek, generální ředitel, PETERKA & PARTNERS Moskva:

„Před podepsáním smlouvy jsou Rusové velmi dobří vyjednavači. Potom ale z naší zkušenosti víme, že se ty smlouvy dodržují.“

O ruský trh je mezi českými podnikateli velký zájem. Hlavně poslední tři roky roste vývoz stabilně o 20 až 30 procent – i díky lepší ekonomické situaci v Rusku. „Do budoucna ta ohromná dynamika, která byla těch 30 procent, zřejmě zachována nebude, ale ty nárůsty se budou pohybovat kolem 10 až 15 procent,“ řekl vedoucí ekonomického úseku Velvyslanectví ČR v Moskvě Jan Krs.  

Velkou příležitost v Rusku vidí i automobilky, které se na ruský trh zaměřují. Už teď je Rusko ve vývozu pro český automobilový trh na třetím místě, časem by mohlo předběhnout i Německo. „Za předpokladu, že bude v Rusku pokračovat ekonomický růst, je možné, že by se dalo dosáhnout takových ukazatelů, které by byly vyrovnané,“ míní Krs.

Dmitrij Medvěděv v Davosu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv mezitím oznámil, že se Moskva bude řídit nově přijatými rozpočtovými pravidly. „Jde o velice důležité pravidlo v období, kdy v dalších zemích panuje recese, která vzhledem k riziku poklesu cen surovin může nakonec ohrozit i nás,“ podotkl. 

Prognóza nevyznívá pro Rusko příznivě   

Ruská ekonomika je do značné míry závislá na vývozu ropy a zemního plynu a mimo jiné i kvůli slabšímu exportu úřady v poslední době upravily letošní prognózu růstu hospodářství razantně směrem dolů. Ačkoli původně se počítalo s růstem HDP o 3,6 procenta, nyní už předpokládají růst jen o 2,4 procenta. Medvěděv kvůli tomu hovořil o nutnosti zavedení prorůstových opatření.

Řada českých firem se zaměřila na ruský trh (zdroj: ČT24)