Schůzka Klaus–Medvěděv: Staří známí, kteří mají na co vzpomínat

Moskva – Český exprezident Václav Klaus opět zamířil do zahraničí – tentokrát do Moskvy. Na ekonomické fórum o problémech a výhledech ruského hospodářství přijel na osobní pozvání ruského premiéra Dmitrije Medvěděva. Oba se také společně setkali na schůzce, která měla podle agentury ITAR-TASS neformální charakter. „Už skutečnost, že místo plánovaných patnácti minut se Václav Klaus sešel s ruským premiérem Dmitrijem Medvěděvem na více než devadesát minut, mluví sama za sebe,“ říká zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.

„Václav Klaus s ruským premiérem velmi podrobně hovořil především o česko-ruské spolupráci, ale i o kyperské krizi a celkové situaci v Evropě a ve světě. Setkání bylo velmi přátelské,“ sdělil výkonný ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl.

Václav Klaus prý zhodnotil schůzku jako schůzku starých známých, kteří spolu leccos zažili a mají na co vzpomínat.

Klaus je hostem mezinárodní konference, která je věnována problémům ruské ekonomiky, investičním možnostem a perspektivám rozvoje ruského hospodářství. Akci organizuje ruská banka Sberbank a kromě Klause se jí účastní řada dalších zahraničních hostů. Na konferenci promluví i bývalý britský premiér Tony Blair nebo bývalý americký ministr zahraničí Colin Powell.

„Václav Klaus je tady v Rusku vnímán velmi pozitivně. Už závěr jeho prezidentského funkčního období byl v ruských sdělovacích prostředcích velmi komentován. Rusové ocenili, jak vystupuje vůči EU, jak je kritický a otevřený, ale především to, že se nevměšoval do vnitřních záležitostí Ruska, nehodnotil žádné lidskoprávní otázky,“ popisuje přístup Rusů ke Klausovi Miroslav Karas.

Tři problémy Ruska podle Klause

V projevu Klaus poznamenal, že si jako host nemůže dovolit „být vůči Rusku tak kritický, jak je vůči Evropě“, a že vývoj v Rusku v posledních dvou desetiletích považuje „za relativní úspěch“. Přesto vidí tři problémy – nikdy podle něj nezazněla transformační vize, která by dala Rusům základní orientaci kudy a kam jít, země po pádu komunismu zažila destabilizující inflaci a v Rusku nevznikl systém autentických politických stran a tím i „plnohodnotné parlamentní demokracie“.

Václav Klaus, bývalý český prezident:

„V našem zájmu nepochybně je, aby politické reformy v Rusku pokračovaly, protože je jen otázkou času, kdy musí v Rusku nastat standardní systém parlamentní demokracie.“

Je však přesvědčen, že „pro 21. století potřebuje Rusko pluralistický politický systém“, jakož i „zvýšit otevřenost ekonomiky“, která by podkopala sílu domácích monopolů, a také se připravit kvůli těžbě z nekonvenčních zdrojů na radikální změnu na trhu s ropou a plynem.

S Medvěděvem, který v letech 2008 až 2012 vykonával funkci ruského prezidenta, se Klaus setkal v posledních letech několikrát. Naposledy koncem roku 2011 v Praze, kde Medvěděv zahájil výstavu Carský dvůr pod vládou Romanovců.