Padělaných šperků přibývá, pozor hlavně v turistických centrech

Praha – Přibývá podvodů se šperky a imitují se také drahé kameny. Prodej falešných šperků se tak stává dobrým byznysem – hlavně pro obchodníky. Jen vloni Puncovní úřad zachytil přes 30 tisíc závadných kusů a udělil pokuty za víc než 2 miliony korun.

Zlaté náušnice, diamantový náhrdelník nebo třeba prsten s granátem – vysoká cena značí vysokou kvalitu. Jenže zkouška odborníků často prokáže, že jde o padělky. Ze sedmi vybraných šperků, které vloni Česká obchodní inspekce prověřovala, neprošel ani jeden. Přes 30 tisíc závadných kusů pak zachytil Puncovní úřad. Podobných padělků mezi šperky v posledních letech přibývá – a to hlavně v turistických centrech.

„Česká obchodní inspekce se poměrně často zaměřuje na kontrolu šperků osazených českými granáty, protože o ty je mezi turisty největší zájem,“ říká mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.

Špatnou zkušenost s nákupem má i Lukáš Novák, který v kamenném obchodě koupil přítelkyni prsten. „Tvářil se jako bílé zlato – i cena tomu odpovídala. Jenže po půl roce prstýnek úplně zčernal,“ říká pan Novák.

Jsou kameny neobvykle velké? Pozor na to

Imitaci drahého kamene člověk většinou na první pohled nezjistí. V případě českého granátu ale může napovědět například barva nebo velikost. „Pokud v klenotnictví narazíte na prsten, který je složen z kamenů velkosti kolem 8 milimetrů, je velmi pravděpodobné, že tam není něco v pořádku,“ radí Marek Kotrlý, náměstek pražského Kriminalistického ústavu.

U šperků obchodníci využívají různé triky, jak zákazníka oklamat – pozlacují je nebo přidávají směsici levných kovů. Takový šperk má ale hodnotu jen pár stovek korun místo uvedených tisíců. Pokud si nejste jisti pravostí šperků, můžete si je nechat prověřit přímo v Puncovním úřadu, kde na prubířském kameni zjistí, jestli nejde o padělek.

„Většina závadných kusů pochází z dovozu – z Turecka, Číny, Itálie, z Hongkongu. Nejčastějšími závadami jsou nižší ryzost a pokovení obecnými kovy, například niklem,“ vysvětluje předseda Puncovního úřadu Martin Novotný.