Na růst dá vláda dvě miliardy. Hanák by za ně opravil silnice

Praha – Ministerstvo financí je připraveno uvolnit na prorůstová opatření až dvě miliardy korun. O jejich konkrétním využití bude jednat vláda. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by peníze měly putovat na opravy silnic a dálnic po dlouhé zimě. Ministerstvo ovšem uvedlo, že zatím není určeno, na jaký prorůstový program budou peníze využity.

„Zda tímto opatřením budou opravy silnic či jiné nezbytné výdaje, které bude možno označit jako prorůstové, rozhodne vláda v rámci svých politických a rozpočtových priorit,“ objasnil Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí, další možný osud prorůstových miliard. Zároveň dodal, že přesně takto informoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) sociální partnery na pracovní schůzce tripartity.

Peníze na dopravní infrastrukturu jsou jedním z 19 bodů, které mají podpořit ekonomický růst a o nichž bude koncem měsíce ještě jednat tripartita.

„Není to tak velký objem, ale zaplať pánbůh za ně. Důležité je, aby se to opravdu pohnulo,“ poznamenal Hanák. Důležité podle něj je, aby například co nejrychleji začala oprava dálnice D1 z Prahy do Brna. Ještě jednu miliardu přitom ministr Kalousek přislíbil podle Hanáka na „další období“.

S ministrem Kalouskem a šéfem resortu průmyslu Martinem Kubou (ODS) má Hanák na konci května či v červnu také jednat o otázce podpory obnovitelných zdrojů energií.

Mezi dalšími prorůstovými body, které Hanák zmínil, jsou například možnost stoprocentních odpisů na strojírenská zařízení či připravovaná opatření v dani právnických osob, tedy slevy pro firmy, které se zapojí do programu podpory technického vzdělávání.

Vydáno pod