Koruna slábne, zlepšení lze čekat v září

Praha - Česká měna slábne, přiblížila se hranici 26 korun za euro. To je úplně nejnižší úroveň za posledních deset měsíců. Pro domácnosti je to špatná zpráva - podraží nejenom dovážené zboží, ale také útraty na zahraničních dovolených. Podle odhadů ekonomů navíc v nejbližších měsících česká měna určitě neposílí. Jen pro srovnání: Za dva tisíce korun dnes lidé dostanou necelých 76 eur, ještě před osmi měsíci to bylo o čtyři eura víc. Analytici očekávají posílení koruny v září letošního roku, kdy by česká ekonomika mohla výrazněji posílit, a na konci roku by se euro mohlo dostat na 24,80 Kč, řekl v rozhovoru pro ČT Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

Koruna oslabuje - zatímco v září se euro prodávalo zhruba za 25 korun, dnes je o víc než korunu dražší. A to lidé pocítí i při nákupech, například se to týká dovolených. Hromadné zdražování zájezdů sice nehrozí, protože cestovní kanceláře dodržují ceny z katalogů. Navíc platí, že u již prodaných zájezdů se cena smí měnit jen v případě, že kurz koruny poskočí o deset procent. Dražší ale bude dovolená po vlastní trase. Slabá koruna by mohla zdražit i zájezdy kupované na poslední chvíli. Maximálně ale jen o pět procent.

Podobně začíná být méně výhodné nakupovat za západními hranicemi. Na nákupy do zahraničí totiž jezdí až třetina Čechů, nejčastěji do Německa. Kvůli silnému euru je ale i tady dráž. Srovnali jsme obsah košíku ve stejném obchodě loni a dnes, kdy je euro dražší o 1,30 Kč – nákup by loni vyšel o 30 korun levněji. Českým zákazníkům to ale nevadí, protože jezdí do Německa nejen kvůli levnějšímu zboží, jde jim i o kvalitu.

A dražší jsou teď i nákupy z internetových obchodů, a to jak z evropských, tak ze zámoří. I vůči dolaru je totiž dnes česká měna slabší než v loňském září, a to o korunu a dvacet haléřů.

Ze zahraničí je i většina zboží v obchodech. Prodejci ale tvrdí, že zákazník rozdíl v kurzu nepozná. I to se ale v minulosti stalo - před dvěma lety koruna propadla vůči euru o dvě koruny a k dolaru oslabila dokonce o tři. Tehdy spotřební zboží i elektronika zdražily o pět, někde i deset procent.

Koruna slábne (zdroj: ČT24)