Letadla Lufthansy dnes oblohu nekřižovala - neodletělo na 150 tisíc cestujících

Berlín – Stávka německé letecké společnosti Lufthansa znamenala na 1 700 zrušených spojů a 150 tisíc neodbavených pasažérů. Kvůli neshodám mezi vedením společnosti a odbory zůstala a až do večera zůstanou na zemi i všechna letadla, která mířila do Česka. Odbavena byla zhruba dvě promile plánovaných spojů. Odboráři chtěli provoz největšího německého dopravce ochromit historicky nejvíce – pocítili to cestující prakticky po celém světě. Dozvuky stávky cestující pocítí ještě v úterý, kdy Lufthansa škrtla devět letů. Podle webových stránek společnosti je mezi nimi i zítřejší spoj z Prahy do Frankfurtu nad Mohanem se startem v 06:00 SELČ.

Se začátkem ranní směny zůstala většina přepážek aerolinek Lufthansa na německých letištích kvůli dnešní jednodenní stávce palubního personálu prázdná. Na letištích byl převážně klid, protože aerolinky v předstihu oznámily zrušení většiny letů, včetně 26 spojů mezi Prahou a třemi německými městy. „Stávky začaly všude s první směnou,“ uvedla mluvčí odborového svazu Verdi Martina Sönnichsenová.

Kvůli leteckému protestu se cestující obrátili na železnici. Cestující Lufthansy, kteří si na dnešní den rezervovali letenku, mohli totiž využít přepravu vlakem zdarma. Železniční společnost posílila vlaková spojení.

Zatím největší stávku uspořádaly odbory v Lufthanse v březnu, kdy musela firma zrušit na 700 letů. Tentokrát by měl být celkový počet odřeknutých spojů již čtyřciferný – z plánovaných 1 720 odletů z Německa se uskutečnilo pouze 32, z toho dvacet vnitroevropských a dvanáct dálkových.

Kvůli stávce ruší Lufthansa 26 letů do Česka. Měly spojit Prahu s Frankfurtem, Mnichovem a Düsseldorfem.

Zaměstnanci Lufthansy stávkovali kvůli podmínkám nových pracovních smluv, jde o finanční odměny a pracovní podmínky. Vedení aerolinek nabídlo přidat jedno procento, to odborům nestačí. „Tato nabídka je absolutně neuspokojivá. Jsme ochotni bavit se i o plánu nebo dlohodobější vizi, ale toto je opravdu málo,“ prohlásila vedoucí vyjednavačů odborového sdružení Verdi Christine Behleová. Jednání budou pokračovat v posledních dvou dubnových dnech.

Kolik berou zaměstnanci Lufthansy (orientační měsíční plat v Kč)

  • Pozemní stevard 60 000,-
  • Palubní stevard 100 000,-
  • Pilot 525 000,-

Odboráři se s vedením společnosti mají znovu sejít na konci měsíce, tedy 29. a 30. dubna. Ani jedna strana zatím v dalších vyjednáváních ustoupit neplánuje, letecká společnost dokonce uvažuje o tom, že by se kvůli dnešní stávce mohla obrátit na soud - akce odborářů podle Lufthansy výrazně překročila rozsah běžné výhrůžné stávky.