O část vkladů v kyperských bankách přijdou i charity a školy

Nikósie - O část vkladů v kyperských bankách přijdou rovněž pojišťovny, charitativní organizace a soukromé vzdělávací instituce. Krok, který je součástí plánu záchrany kyperské ekonomiky, se jich přitom původně neměl týkat. Celkem by měly přijít o 27,5 procenta vkladů nad 100 000 eur (2,6 milionu Kč) u Bank of Cyprus, oznámila kyperská centrální banka.

Pravidla jsou ale pro pojišťovny, charitativní organizace a školy o něco mírnější než pro zbytek kyperských střadatelů, kterým bylo zabaveno až 60 procent vkladů nad 100 000 eur u Bank of Cyprus. 

V rámci dohody, díky níž by měl ostrovní stát získat záchranný úvěr ve výši deseti miliard eur, bude muset zabavit část těch vkladů v kyperských bankách, které přesahují 100 000 eur. Přesná výše zatím nebyla stanovena, dříve se hovořilo i o několika desítkách procent (třeba v případě banky Laiki).

Kypr si ještě vlastními silami musí obstarat dalších 13 miliard eur, ačkoli se původně počítalo jen s více než sedmi miliardami. V Evropské unii se proto ozývají názory, že by eurozóna mohla Kypru pomoci částečně pokrýt vzniklý rozdíl.

Rozhodnutí o osudu Kypru
Zdroj: Patrick Pleul/ISIFA/EPA