Nečas: O přijetí eura musí rozhodnout voliči v referendu

Praha - Termín, kdy se u nás bude platit eurem, je podle premiéra Petra Nečase zatím nejasný. Nicméně základní podmínkou bude referendum, čímž reagoval na prohlášení prezidenta Miloše Zemana, který německým novinářům řekl, že by Česko mohlo euro přijmout do pěti let. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg výrok považuje za velmi optimistický. Jen přípravy zaberou podle ekonomů až čtyři roky.

Otázka, která zaměstnává politiky a ekonomy už roky - kdy vymění Česká republika koruny za eura? Podle prezidenta Miloše Zemana to má být už do roku 2018. „Věřím, že by se Česká republika mohla zapojit do eurozóny do pěti let,“ prohlásil. 

Zatímco Miloš Zeman má o přijetí eura jasno, čeští politici jsou opatrní a termín, kdy budou muset chodit lidé do směnáren měnit koruny za eura, stanovit nechtějí. „Pan prezident nebude mít vliv na to, kdy Česko přijme euro, proto se mu to tak snadno říká,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek. 

  • „Bylo by v každém případě chybou teď stanovovat pevné datum přistoupení k euru. Situace v eurozóně je hodně dynamická,“ prohlásil premiér Nečas.
  • „Teď se nedá hovořit o konkrétním harmonogramu, musíme vycházet ze situace politiky,“ doplnil Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD.
  • „Je to obdivuhodný optimismus. Obávám se, že to bude ještě nějakou dobu trvat,“ podotkl Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09.

Nákupy a výplaty v eurech tak zůstanou pro Čechy zatím v nedohlednu. Hlavní důvod? Euro se Česku musí vyplatit a ODS má ještě jednu podmínku: O přistoupení k eurozóně musí rozhodnout voliči v referendu. O konkrétním termínu přijetí eura nechce mluvit ani ČBN. Podle jejích představitelů je rozhodnutí na politicích. „Nejprve bude vhodné podívat se, jak dnes eurozóna vyřeší své dluhové problémy a současnou krizi,“ zdůraznil Vladimír Tomšík, viceguvernér ČNB. 

Ekonomové radí spíš počkat

A navíc se podle ekonomů vyplatí počkat. „Koruna bude spíš opět posilovat vůči euru. Pokud bychom chtěli za pět let přijímat euro, nejspíše bychom si polepšili oproti současné situaci,“ řekl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Potěšení nad tím, že se v Česku zatím společnou měnou neplatí, vyjádřil i ekonom Vladimír Dlouhý. 

Termín přijetí eura se v České republice už několikrát měnil. Ten první počítal s rokem 2010. Další pak s rokem 2012 a 2013.

Slováci mají z eura smíšené pocity 

Sedm z deseti Slováků je přesvědčeno, že přechod od koruny ke společné měně přinesl zdražování. A to hlavně při placení služeb a nákupu potravin. Podle statistik ale ceny rostly jen mírně – kvůli inflaci, která navíc po přechodu na společnou evropskou měnu výrazně zvolnila.

Kdy budou Češi platit eurem? Kdo ví... (zdroj: ČT24)