Brusel varoval Fed: Vaše opatření mohou spustit vlnu protekcionismu

Brusel – Eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier se podle britského deníku Financial Times (FT) snaží přesvědčit guvernéra americké centrální banky Bena Bernankeho, aby neusiloval o zvýšení limitu kapitálových rezerv pro zahraniční banky působící v USA. Spojeným státům se totiž nelíbí, že velké finanční domy jako Deutsche Bank či Barclays přelévají svoje rezervy z amerických poboček do Evropy. Barnier v dopise, který zaslal nejvyššímu představiteli Fedu, varoval před vlnou protekcionistických opatření z dalších zemí a rozkolísáním globální ekonomiky.

Plán Spojených států, který má donutit pobočky zahraničních bank na jejich území držet miliardy dolarů kapitálu navíc, vyvolal ostrou reakci vrcholných představitelů EU. Barnier v dopise napsal, že plány Fedu jsou radikálním opuštěním dosavadní americké politiky a jsou v ostrém protikladu vůči snahám harmonizovat globální pravidla.

„Obáváme se, že by navržená pravidla mohla podnítit protekcionistické reakce zákonodárců v dalších zemích, což by v konečném důsledku negativně dopadlo na globální hospodářské oživení,“ citoval FT z dopisu, jehož obsah má k dispozici. Odvetná opatření by podle člena Evropské komise mohla skončit fragmentací globálních finančních trhů.

Představitelé USA v reakci podle serveru iHNED.cz upozornili, že mezinárodní kapitálová pravidla Basel III určují spodní hranici kapitálové přiměřenosti, nikoli její strop. Podle nich se v poslední době Brusel víc stará o ochranu konkurenceschopnosti vlastních bank než stabilitu finančního systému.

Firmy v Londýně taky musí podle Fedu plnit místní pravidla

Fed navrhuje, aby velké zahraniční banky, které uskutečňují v USA významné finanční operace, čelily přísnějším požadavkům na kapitál a likviditu. Návrh míří podle FT zjevně přímo na Deutsche Bank, jejíž americké pobočky mají záporné jmění. U bank jako Barclays nebo BNP Paribas je prý tento problém druhořadý.

Fed, který dosud dovoloval zahraničním bankám, aby ve svých amerických pobočkách nechávaly jen malý nebo žádný kapitál a posuzoval jejich kapitálovou přiměřenost na úrovni celé skupiny, odmítl dopis komentovat.

Mluvčí Fedu pouze dodal, že „Spojené království, hostitelská země nejlépe porovnatelná se Spojenými státy, už vyžaduje po pobočkách velkých zahraničních finančních společností v Londýně, aby splnily místní nároky na kapitál a likviditu“. Podle něj se bude Fed „jako vždy pečlivě zabývat připomínkami, které k návrhu obdržel, předtím než schválí novou regulaci v konečné podobě“.

Na podobný problém narazil minulý týden ve svém vystoupení před Kongresem i zástupce Fedu Scott Alvarez, když o zahraničních bankách prohlásil: „Jestliže je jim dovoleno soutěžit na trhu ve Spojených státech, aniž by musely splnit kapitálové požadavky, jaké se vztahují na ostatní americké firmy, mohou tím získat konkurenční výhodu. Stejně tak tím může být náš finanční systém vystaven většímu riziku.“

Vydáno pod