Berlín se topí v dluzích, turisty čeká městská daň

Berlín - Zadlužený Berlín chce od turistů vybírat daň za nocleh. Pětiprocentní poplatek se má počítat z výše hotelového účtu. Turisté ho začnou platit zřejmě od začátku července, návrh ale ještě musejí schválit berlínští poslanci. Zemská vláda počítá s tím, že tak vydělá až 25 milionů eur ročně. Z poloviny příjmu by se mohly hradit výdaje na kulturu nebo infrastrukturu spojenou s cestovním ruchem. Podobnou daň již v Německu vybírá například Hamburk nebo Kolín. V Evropě je možné se s ní setkat třeba v Paříži, Římě nebo v Barceloně.

Množství noclehů se v Berlíně v posledních deseti letech více než zdvojnásobilo - loni dosáhlo počtu skoro 25 milionů. Takzvaná městská daň se má nově vztahovat na nocleh v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních včetně kempů.

„Chceme dosáhnout toho, aby se i turisté podíleli malým příspěvkem na tom, že Berlín zůstane atraktivní,“ zdůvodnil plán člen berlínského kabinetu Ulrich Nussbaum. 

Pobyty spojené s obchodní cestou by měly být od daně osvobozeny
      
Kritiku u některých lidí vzbuzuje předpoklad, že host, který nebude chtít daň zaplatit, musí v hotelu nebo později v daňovém přiznání uvést, že cestoval obchodně. „Nikdo nemůže být nucen k tomu, aby v hotelu řekl, proč tam přenocuje,“ řekl berlínský komisař pro ochranu dat Alexander Dix. „Takže to, jak se teď City Tax (městská daň) plánuje, nejde,“ dodal.

Záměr berlínských představitelů odmítl i svaz hotelů a restaurací. Asociace už v jiných německých městech podpořila žaloby na tuto daň. Nyní hrozí, že k soudu půjde i v případě berlínských hotelů.

Podle novely české vlády, kterou v zimě podpořili čeští poslanci, se poplatek za lázeňský a rekreační pobyt vybíraný od hostů v Česku asi zdvojnásobí na 30 korun za den. Dražší místní poplatky by turisté měli v ubytovacích zařízeních platit od 1. července. Novelou by se v současnosti měly zabývat sněmovní výbory.

Berlín staví a staví - za peníze bohatších spolkových zemí

Berlín má přes 60 miliard eur dluh. Minulý rok musely bohatší spolkové země přisypat do rozpočtu Berlína v přepočtu přes 82 milard korun.

Město přitom už 24 let platí za největší staveniště Evropy. Hromady peněz často končí v bezedných dírách. V katastrofálním projektu berlínského letiště napočítali inspektoři na 40 tisíc chyb - přijdou nejméně na 2 miliardy 300 milionů eur. Už dávno také uplynul čas stanovený na opravu Státní opery - tunel na přepravu kulis ničí spodní voda. Účet překročí minimálně o čtvrt miliardy eur.

Euro
Zdroj: ISIFA/EPA/Oliver Berg

Bohaté spolkové země Německa se proto bouří. Bavorsko a Hessensko už podaly žalobu proti výši příspěvků na chudší regiony.