Vláda si nalinkovala výdaje do roku 2016

Praha - Vláda dnes rozhodla o svých výdajích až do roku 2016. Výdaje státního rozpočtu a fondů by měly příští rok dosáhnout 1,126 bilionu korun a deficit veřejných financí 2,9 procenta hrubého domácího produktu. Nečasův kabinet rovněž schválil státní závěrečný účet za rok 2012 ve výši 101 miliard.

Co se výdajů týče, počítal původní návrh ministerstva v roce 2014 s výdaji 1,122 bilionu korun a deficitem veřejných financí 2,8 procenta HDP. „Zmírňujeme konsolidační tempo veřejných financí. Je to jasný signál, že se chceme nyní po úspěšné konsolidaci zaměřit na hospodářský růst a jeho podporu,“ uvedl premiér Petr Nečas.

Růst výdajů se má dotknout i dalších let. Deficit veřejných financí by ovšem měl zůstat na 2,8 procenta HDP. V roce 2015 by tak výdaje měly stoupnout na 1,146 bilionu korun a v roce 2016 na 1,158 bilionu. Výdaje vychází z aktuální prognózy ministerstva financí. Ta letos počítá se stagnací ekonomiky, příští rok s růstem o 1,2 procenta, v roce 2015 o 2,1 procenta a v roce 2016 se zvýšením HDP o 2,6 procenta.

Státní závěrečný účet za rok 2012: 101 miliard korun

Podle schváleného státního závěrečného účtu loni činil schodek státního rozpočtu 101 miliard korun. Předkládaný návrh státního závěrečného účtu obsahuje vedle údajů o výsledcích hospodaření státního rozpočtu také přehled o ekonomickém vývoji České republiky včetně vývoje souhrnu veřejných rozpočtů a vládního dluhu. Dále obsahuje souhrnné údaje o výsledcích rozpočtového hospodaření dalších složek veřejných rozpočtů, přehled o státních finančních aktivech a pasivech a o státních zárukách a přehled o stavech fondů organizačních složek státu.

Miroslav Kalousek před ministerstvem financí
Zdroj: ČT24

Státní závěrečný účet bude tradičně po projednání ve vládě předložen rozpočtovému výboru a plénu Poslanecké sněmovny. Po projednání sněmovnou bude státní závěrečný účet České republiky za rok 2012 zveřejněn na webových stránkách ministerstva financí.

Celkový deficit veřejných financí by měl podle dnes schváleného Konvergenčního programu příští rok klesnout na 2,9 procenta hrubého domácího produktu. V letech 2015 a 2016 by měl deficit veřejných financí klesnout na 2,8 procenta HDP, takže bude pod vyžadovanou tříprocentní hranicí nutnou pro přijetí eura.