Nečas: Jsem přesvědčený o vícerychlostní Evropě

Praha – Premiér Petr Nečas zdůraznil, že vše nyní směřuje k vícerychlostní Evropě, tedy rozdělení unie na jádro a periferie podle stupně integrace a ekonomické síly. Navíc je podle něj českým národním zájmem spolupracovat při řešení problémů eurozóny. Nečas se takto vyjádřil po jednání s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem.

Prahu podle Nečase současná situace eurozóny zajímá, jsou ale také ekonomické důvody pro českou spolupráci na řešení problémů zemí platících eurem. „Jsme malou, otevřenou a velmi silně proexportně orientovanou ekonomikou,“ podotkl premiér.

„Považuji za nesmírně důležité, že jednáním evropských rad naprosto nepřekvapivě dominuje jednání o ekonomických záležitostech,“ dodal Nečas. Připomněl, že ČR, ačkoliv eurem neplatí, má v přístupové smlouvě závazek společnou evropskou měnu přijmout. 

Herman Van Rompuy a Petr Nečas
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Nečas připomněl, že poměr českého exportu k hrubému domácímu produktu je 80 procent a 65 procent českého exportu míří do eurozóny. „Je naším vitálním národním zájmem úzce spolupracovat při řešení problémů v eurozóně. Stabilita a prosperita eurozóny je naším zájmem,“ zdůraznil předseda kabinetu.

Kateřina Šafaříková, šéfeditorka Nových médií ČT

"Van Rompuy je tady proto, že Evropa zažívá už několik let zásadní a dramatickou krizi a směřuje k větší integraci, a Česká republika z pohledu Bruselu šla ještě donedávna pod Václavem Klausem jedním směrem. Teď se pod Milošem Zemanem zdá, že se směr obrátí. A Brusel, potažmo Van Rompuy si řekl: 'Teď je ten moment, kdy musím přijet a zdůraznit, o co se hraje a že vás chceme mít na naší straně.'"

Van Rompuy: Přijetí eura je pouze na Česku

Van Rompuy přitom opět zdůraznil, že se nebude do českého národního zájmu přijmout společnou evropskou měnu vměšovat. Navíc Česko v současnosti ani nesplňuje všechny podmínky ke vstupu do eurozóny, připomněl evropský politik. Debata o přistoupení k euru tak podle něj není problém dnešního dne.

Eurozóna
Zdroj: Julien Warnand/ISIFA/EPA

Van Rompuy je jako stálý předseda Evropské rady někdy označován termínem „evropský prezident“. Po Barrosovi jde o druhého vysokého činitele EU, který Česko navštíví od chvíle, kdy Miloš Zeman na Pražském hradě vystřídal Václava Klause, známého kritickým postojem k nynější podobě evropské integrace. Předtím už byl v Praze dvakrát.

Miloš Zeman nedávno prohlásil, že Česko by mohlo společnou evropskou měnu přijmout za pět let. Nečas k tomu dnes podotkl, že za ekonomickou politiku země je odpovědná vláda, a ne prezident: „Takže názory jsou to samozřejmě legitimní, zajímavé, nicméně za ekonomickou politiku odpovídá vláda, která je odpovědná Poslanecké sněmovně, nikoliv prezidentovi.“

Vydáno pod