Škrty ve Španělsku: Ekonomika neporoste a přibude nezaměstnaných

Madrid – Španělská vláda dnes předložila nové návrhy reforem pro příští dva roky. Premiér Mariano Rajoy tím roztáčí další kolo rozpočtových škrtů i přes obavy, že to prodlouží recesi. Zvyšování daní se neplánuje, nicméně ekonomika by letos měla poklesnout o 1,3 procenta a nezaměstnanost dál poroste. Včera lidé znovu vyšli do ulic. K demonstraci je přiměla zpráva, že nezaměstnanost v zemi přesáhla 27 procent. Protestovalo se hlavně před parlamentem v Madridu. Poslanci proto zrušili všechna jednání a hlídalo je 1 400 policistů.

Premiér Mariano Rajoy dnes předložil balík reforem, ve kterých se bude snažit vybalancovat požadavky Bruselu, který velí šetřit, a obyvatel země, kteří při oznámení jakýchkoliv dalších úsporných kroků opět zamíří do ulic.

„Španělsko se bude muset pečlivě snažit, aby opatření, která provede, nebyla protirůstová. To je možná začarovaný kruh, protože v situaci, ve které Španělsko je, tak vlastně jakýkoli pokus zvýšit daně z jakékoli strany bude mít vliv na spotřební chování domácností a ekonomiku bude dál stlačovat do recese,“ říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle náměstkyně předsedy vlády Soray Sáenzové nejsou nové zásadní reformy nebo úpravy daňové zátěže třeba. Španělsko se nyní nachází ve druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Vláda je kvůli hrozbě dluhové krize nucena snižovat rozpočtový deficit především výdajovými škrty, což oslabuje ekonomiku a vyvolává protesty u veřejnosti.

Evropská komise už naznačila, že Madrid kvůli špatnému výkonu ekonomiky v příštích dvanácti měsících pravděpodobně dostane na snížení schodku veřejných financí pod tři procenta HDP rok navíc. To znamená, že by měl schodek snížit do roku 2016. EK by o prodloužení lhůty měla formálně rozhodovat v pondělí, pak budou o věci jednat ministři financí EU.

Včera vyšli Španělé do ulic

Španělé opět v ulicích - vyhnala je tam nejnovější čísla, která potvrdila rekordní nezaměstnanost 27,2 procenta. A taky kroky vlády, která aby se vyhnula dluhové krizi, škrtá ve výdajích a zvyšuje daně.

„Řešením je konec vlády. Tahle vláda je totiž v troskách a vede zemi k sociální katastrofě. Plánuje, jak zachránit bankéře, místo toho, aby plánovala, jak zachránit lidi,“ řekl jeden z demonstrujících.

Demonstrace začala poklidně, nakonec došlo na násilí

Lidé z platformy Na nohy začali napadat policejní šiky. Došlo k násilnostem. Demonstranti provalili zátarasy a na policisty házeli flašky a kameny.

Výsledek střetů:

  • 15 zadržených
  • 29 zraněných (polovina policisté)

Bez práce je teď víc než 6 milionů lidí. K vyšším číslům přispěla i novela pracovního zákona, která zaměstnavatelům usnadňuje propouštění lidí. Mnoho Španělů už ale ztratilo naději - mezi mladými jich nemá práci skoro 60 procent. „S radostí bych šla mýt schody. Co jiného mi zbývá. Ale teď si připadám jako někdo, kdo o práci vůbec nestojí. Co ale můžu dělat? Je mi třicet a nepracuji,“ řekla nezaměstnaná učitelka Lola Docampová.

Mladí Španělé míří za prací do zahraničí

Čím dál častějším cílem Španělů jsou doposud „exotické“ země jako Česká republika. „Životní náklady jsou tady daleko nižší. Tak čtyřicetiprocentní oproti Španělsku. A platy jsou lepší. Aspoň v mém sektoru,“ podotkl šéf rozvoje v české internetové společnosti Gerardo Robledillo.„Lidé s dobrou průpravou, ti, kdo mluví jazyky, mají nějaký titul, najdou práci snadno. Otázka ovšem je, co za práci to je,“ dodala Clara Gonzálezová, zaměstnankyně české neziskové společnosti.

Brzy možná budou v Česku hledat práci kromě Španělů i Francouzi - nezaměstnanost je tam totiž nejvyšší za 16 let. Recese druhé největší ekonomiky v eurozóně se odborníci bojí mnohem víc než té španělské.