Ovce místo zahradních sekaček? Proč ne, říká Paříž

Paříž - Pařížská radnice přichází s unikátním projektem, který by měl pomoci ochránit životní prostředí. Do experimentu jsou zapojeny čtyři ovce, jež se pasou kolem památek francouzského hlavního města. Pokud se nápad ujme, mohl by se nový způsob sekání postupně používat i na dalších městských trávnících.

Sylvain Girard si jako majitel skladů na sekání pozemků kolem průmyslových hal vždy najímal zahradnické firmy. Pak ho ale napadlo, že by to možná šlo i jinak. Teď půjčuje ovce místo sekaček na trávu za peníze. „Zavolal jsem farmářům, kteří chovali ovce. Chtěl jsem zjistit, jaká existují plemena, jaké jsou výhody a nevýhody jejich chovu. Začal jsem se třemi malými ovečkami, které se pásly kolem skladu,“ zavzpomínal Girard. 

Ekologická myšlenka, jak nezatěžovat ovzduší plyny ze sekaček, oslovila i vedení francouzské metropole. Čtyři zvířata se proto na zkoušku pasou i kolem pařížských archivů na severu města. „Nejde jen o samotné sekání trávy, je nutné zachovat biodiversitu. Na experimentu proto spolupracujeme s pařížskou radnicí. Jejich experti přesně vědí, kde co roste. Řekli by nám, kde by ovce mohly třeba poškodit vzácné rostliny,“ podotkl vedoucí projektu Farma v Paříži Marcel Collet. 

Pokud se nový způsob, jak pečovat o zelené plochy, osvědčí, mohly by se další ovce prohánět v pařížských parcích už od letošního podzimu. „Umíme si představit ovce na Martově poli blízko Eiffelovy věže. Působilo by to možná trochu provokativně, ale je to opravdu velká travnatá plocha a je to velký kus práce,“ prohlásila náměstkyně primátora Fabienne Giboudeauxová. 

Podobné ekologické koncepty se už ujaly i v jiných světových velkoměstech. Například v Londýně nebo v New Yorku mají farmy na střechách budov.

Ve Francii fungují ovce místo sekaček (zdroj: ČT24)