Island se po bankrotu „staví na nohy“, trh s bydlením roste

Rejkjavík - Nadějí islandské ekonomiky je stabilně rostoucí trh s nemovitostmi. Tamní hospodářství se totiž po pádu před pěti lety odráží ode dna jen velmi pomalu. Stavaři ale pokračují s projekty, které krach islandské ekonomiky zabrzdil, a přibývají i nové zakázky.

Zadlužení, kolaps tří nejdůležitějších bank, následné zvýšení daní a šetření na všech frontách - tak vypadala ekonomika ostrovního severského státu od roku 2008. Tamní politici se ale snaží o změny a hospodářství se pomalu ozdravuje. Nadějí je hlavně trh s bydlením, který roste stabilně už skoro dva roky. „Máme rodinnou stavební firmu. Islandská krize pro nás byla těžké období, neměli jsme žádné zakázky, nic se totiž nestavělo. Naštěstí jsme ale přežili. Museli jsme prostě čekat, než zase začaly přibývat hypotéky,“ podotkl realitní makléř Asthor Gudmundsson. 

Realitní makléři vidí zlepšení na trhu s nemovitostmi i na příkladu velkolepého projektu Lindargata 37 - komplexu v Reykjavíku přímo na pobřeží Atlantiku. Se stavbou jedenáctipatrové budovy s luxusními byty se začalo už před finančním krachem země. Pak byly ale práce zastaveny, protože došly peníze. Teď už se ovšem zase pokračuje a vše má být dokončeno ještě letos. 

Jeden byt bude v průměru za 350 tisíc eur. Developeři doufají, že o ně bude zájem. „Myslím, že mnoho Islanďanů si myslí, že se ekonomicky posouváme příliš pomalu. Hospodářství se přes zimu zabrzdilo a lidé mají pocit, že jsme uvízli na jednom místě. Růst je opravdu velmi mírný, zatím nevidíme žádný vzestup naší kupní síly,“ konstatoval profesor Asgeir Jonsson z Fakulty bankovnictví a financí na Islandské univerzitě. 

Stav islandské ekonomiky je důležitým tématem konkurenčního boje politických stran před volbami. Novou vládu si Islanďané zvolí totiž už tuto sobotu. Podle odborníků zvítězí právě kvůli pomalému růstu hospodářství v loňském roce opoziční strany.

Rostoucí trh s nemovitostmi nadějí islandské ekonomiky (zdroj: ČT24)