Forbes: Dolarovými miliardáři nově Vítek i Tykač

Praha - Podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes patří mezi dolarové miliardáře již celkem šest Čechů. Od března na seznam přibyla dvě jména - majitel skupiny CPI Radovan Vítek a vlastník těžební skupiny Czech Coal Pavel Tykač. Do žebříčku je zařadila česká odnož časopisu. Nejbohatším Čechem podle Forbesu zůstává majitel finanční skupiny PPF Petr Kellner, jehož hodnota majetku dosahuje 208 miliard korun. V posledním vydání celosvětového žebříčku se Kellner umístil na 106. místě.

Druhým nejbohatším Čechem je podle Forbesu majitel holdingu Agrofert Andrej Babiš s majetkem v hodnotě 40 miliard korun. „Mám nějaké papíry a někdo říká, že to jsou miliardy. Já jsem nikdy miliardu na účtu neměl a beru to jako nějaký folklor,“ podotkl Babiš.

Vítek se zařadil na třetí místo s majetkem oceněným na 38,8 miliardy korun. „Zhodnotili jsme všechny aktiva a majetky, které má. V poslední době nakoupil dvě firmy, které hodnotu jeho majetku zvedly,“ řekl šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek. „Loňský rok byl pro mě hodně dobrý,“ poznamenal k tomu sám Vítek. Ten sice podniká v realitách, v Česku ale vydělal i na kauze Sazka. Právě on totiž skoupil její pohledávky a firmu poslal do insolvence.

Čtvrtým nejbohatším Čechem pak je Tykač se jměním 33 miliard korun. Na páté místo klesl dosud třetí nejbohatší Čech Zdeněk Bakala. Jeho majetek, který Forbes vyčíslil na 26,9 miliardy korun, se snížil kvůli poklesu hodnoty akcií těžební společnosti NWR, kterou vlastní Bakalova skupina BXR. Šestý je majitel skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem o hodnotě 20 miliard korun.

Pokud by si šestice nejbohatších Čechů své jmění udržela do konce roku, dostala by se do tradičního seznamu nejbohatších lidí světa, který Forbes pravidelně zveřejňuje. Česko by v takovém případě mělo na seznamu nejvíc zástupců ze zemí střední Evropy.

Dnešní miliardáři podnikají v různých odvětvích, spojuje je ale schopnost ve správnou chvíli zariskovat. „Když jsme v Pekingu viděli možnost investovat do hedvábných košil a bund, které jsme přivezli z vysokou marží do Česka v počátcích kapitalismu, tak jsme to udělali,“ podotkl sedmý nejbohatší Čech Marek Dospiva z Penty.

A jak si nejbohatší lidé dělají radost?

Strojírenský magnát Jan Světlík - čtrnáctý v žebříčku - si pořídil třeba Zátiší s kalendářem od Emila Filly. Třináctý Ivo Lukačovič zase koupil letoun z první republiky. A Daniel Křetínský - spolumajitel fotbalové Sparty - osobně dojednal a podepsal smlouvu s kanonýrem Davidem Lafatou.

Základem pro výpočet hodnoty majetku je podle Forbesu ocenění firem, které lidé zařazení do žebříčku ovládají. „U veřejně obchodovaných firem vycházíme z ceny akcií na burzách. U firem, které jsou čistě privátní a neobchodují se na veřejných trzích, hodnotíme jejich výsledky za poslední roky a porovnáváme jejich výkonnost s firmami ze stejných oborů, které na burzách obchodované jsou,“ uvedl časopis.

Forbes také uvádí, že většina lidí zařazených do žebříčku s časopisem při oceňování svého jmění spolupracovala. „Díky tomu jsme mohli opřít naše odhady o hlubší informace, než jsou veřejnosti běžně dostupné,“ uvedl časopis.

Deset nejbohatších Čechů:

1. Petr Kellner (PPF), majetek v hodnotě 208 miliard korun

2. Andrej Babiš (Agrofert), majetek v hodnotě 40 miliard korun

3. Radovan Vítek (CPI), majetek v hodnotě 38,8 miliardy korun

4. Pavel Tykač (Czech Coal), majetek v hodnotě 33 miliard korun

5. Zdeněk Bakala (BXR), majetek v hodnotě 26,9 miliardy korun

6. Karel Komárek (KKCG), majetek v hodnotě 20 miliard korun

7. Marek Dospiva (Penta), majetek v hodnotě 12,5 miliardy korun

8. Jaroslav Haščák (Penta), majetek v hodnotě 12,5 miliardy korun

9. Jiří Šmejc (Home Credit), majetek v hodnotě 11,9 miliardy korun

10. Tomáš Chrenek (Moravia Steel), majetek v hodnotě 11,5 miliardy korun

V tuzemsku je už šest dolarových miliardářů (zdroj: ČT24)