Používáte internet? Pak je pro vás klíčový rok 1993

Praha - Takzvané surfování po webu patří k nejčastějším činnostem, jimž se lidé na internetu věnují. WWW nebo-li World Wide Web měl původně sloužit ke sdílení vědeckých informací, dnes si bez něho nedokáže svůj život představit většina obyvatel. Historii tohoto fenoménu, který do světa vykročil 30. dubna 1993, hovořil ve Studiu 6 Ondřej Filip, výkonný ředitel CZ.NIC.

Když Tim Berners-Lee vstoupil do CERNu, dostal za úkol vytvořit systém, skrz který by spolu vědci mohli komunikovat. Stávalo se totiž, že se odborníci vraceli na domovské univerzity a sdílení informací bylo nedostatečné. Věda proto nepostupovala tak rychle. Svůj úkol splnil Berners-Lee znamenitě. „Neměl vůbec ambici vytvořit něco takového, co dnes vidíme,“ dodává Filip.

Web byl publikován v roce 1991 – byla to akademická záležitost. Dne 30. dubna 1993 byl uvolněn pro širokou veřejnost. Vědci ho uvolnili tak, aby ho nemohl nikdo patentovat, nikdo žádat licenční poplatky a zároveň byly zveřejněny i zdrojové kódy softwaru, které vytvořili. Od této chvíle se začíná web velmi rychle rozšiřovat.

„Proměnilo se to neuvěřitelně. Na konci 1993 už bylo 10 tisíc webových serverů – 2 tisíce už byly komerční,“ upozorňuje na rychlý rozvoj webových stránek Filip.

V roce 1993 navíc přišel prohlížeč Mosaic, na jehož základě byly později vytvořeny světoznámé prohlížeče Netscape a Mozilla Firefox. Internet byl přenesen do běžných počítačů.

„Původní myšlenka webu byla, že někdo publikuje obsah a prohlížeč si sám upraví písmo a tyhle věci. Stránky se lišily podle typu prohlížeče. V roce 1995 přišly technologie jako Java a Internet Explorer – tvůrci webů chtěli vedět, co přesně se uživatelům na obrazovce objeví. Myšlenka se proto obrátila. Na webu se nově začala objevovat reklama, což je fenomén, který ho popohání dopředu,“ doplňuje Filip.

Existuje hranice internetu?

Odborníci nevědí, jestli vůbec nějaká hranice rozšiřování internetu existuje. Zatím se rovněž nezdá, že by existoval strop, u kterého by internet zastavil svou rychlost. Složitá je rovněž otázka regulace. V západním světě se preferuje liberálnější přístup ke kontrole internetu a akceptuje se určitá míra rizika. Je však nutné říct, že státy především na východ od Česka mají vizi naprosto odlišnou.

Elitní střelci stále existují - jsou však víc nebezpeční?

Pořád existují „elitní střelci“, kteří používají sofistikované systémy a jsou vzdělaní. Dokáží zablokovat účty, webové stránky a nabourat se do systému firem. Pravda ale je, že dnes si každý může stáhnout program, pomocí kterého dokáže zaútočit. V nezkušených rukou to však může vést k ještě větším a nekontrolovatelným následkům.

Komentář Ondřeje Filipa (zdroj: ČT24)