Finanční úřad rozeslal tisíce složenek se špatným číslem účtu

Praha – Generální finanční ředitelství vyzývá všechny občany, kteří v dubnu obdrželi složenku k uhrazení daně z nemovitosti, aby ji neplatili. Vinou dodavatelské firmy, která složenky distribuuje, je na nich totiž uvedeno špatné číslo bankovního účtu pro platbu. Všem dotčeným vlastníkům proto úřad rozešle poštou omluvný dopis a novou složenku se správnými údaji. Chyba se týká desetitisíců poplatníků po celém Česku.

„K nesprávnému uvedení čísla bankovního účtu došlo pochybením dodavatelské firmy při tištění údajů na složenku. Finanční správa poskytla správné informace, ale zřejmě softwarovou chybou došlo k uvedení nesprávných čísel,“ informovala mluvčí generálního finančního ředitelství Petra Homolová.

Lidé se podle finanční správy nemusí obávat, že by jejich peníze (pokud daň již zaplatili) doputovaly na špatné účty. Podle Homolové totiž byla na složenkách uvedena neexistující konta u České národní banky. Úřad také zkontaktoval Českou poštu, aby platby prováděné prostřednictvím složenek z uplynulých tří dní neprováděla. „Přesto se samozřejmě mohlo stát, že na poště někdo zaplatil, v tom případě to budeme individuálně řešit,“ dodává mluvčí. Poplatníci by nyní měli počkat na novou složenku, kterou obdrží v průběhu května. Na ní již budou všechny údaje správně.

Úřad chystá sankce

Úřad se také chystá pokutovat distribuční společnost. „Budeme uplatňovat všechny sankce, které jsou smluvně podloženy. V okamžiku, kdy zjistíme přesný počet poplatníků, budou vyčísleny náklady a samozřejmě také uplatněny sankce,“ dodává Homolová.

Finanční úřady zasílají poplatníkům složenky s uvedenou výší stanovené daně každoročně. Pokud celková daňová povinnost u jednoho správce daně činí méně než 30 korun, daň se neplatí. Nepřesáhne-li výše daně z nemovitostí částku 5 000 korun, je celá daň splatná najednou.

Rozhovor s Petrou Homolovou (zdroj: ČT24)