Solárníci se obávají nového zákona, má jim zkrátit dotace

Praha – Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje nový zákon, který má omezit státní podporu některých elektráren z 20 let na 10. Vláda má v plánu po deseti letech existence elektrárny prozkoumat její návratnost. Pokud bude už majitel v zisku, přijde o podporu. Majitelé elektráren se ale obávají, že pro ně novinka bude likvidační. O své investice se teď navíc začínají strachovat i banky.

Plán ministra průmyslu počítá s tím, že nové elektrárny od roku 2014 nedostanou od státu ani korunu. Podpora stávajících se upraví tak, že pokud se vrátí investice dříve a s ní i přiměřený zisk 3 až 4 procenta, nemají už majitelé od státu dostat nic. „To aby tady stály elektrárny, které budou mít návratnost za osm let a sedm let budou čerpat jenom zisky, to by ohrožovalo celou ekonomiku,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Solárníci se bojí o krach svých firem

Majitelé elektráren se obávají, že návrh vlády by mohl způsobit bankrot mnoha společností, které své investice do elektráren vložily. Podle asociace solárníků jde o 22 tisíc firem a 120 tisíc lidí. Nesouhlasí také s tvrzením premiéra, že jde v jejich případě o výnosný byznys a navrhují, ať si v takovém případě od nich stát elektrárny koupí.

To, že se musí podmínky změnit, říká i opoziční ČSSD. „Tady došlo k tomu, že právě podnikání ve fotovoltaice bylo na počátku hodně zvýhodněno, a to nečinností vlády a Energetického regulačního úřadu,“ podotkl předseda strany Bohuslav Sobotka. Podporu solární energie platí v ceně každá domácnost. Podle ministra Kuby právě boom solárních elektráren ovlivňuje cenu nejvíc. „Je tam největší nárůst ceny na obnovitelné zdroje z 50 korun na 600 korun za megawatthodinu,“ dodal.

Jenže do sporu o tom, jak bude vypadat podpora solární energie, se teď vkládají i banky. Ty půjčily na výstavbu elektráren a teď se bojí o investice. Od státu chtějí vědět, jak budou změny vypadat. „Pokud dojde ke změně platných podmínek podpory, pro banky to bude znamenat přehodnocení rizikovosti těchto investic,“ domnívá se Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace. Podle odhadů půjčily banky na stavbu elektráren 100 miliard korun.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)