Novela o cestovkách odložena. Turisté se vyšší ochrany zatím nedočkají

Praha - Pojištění minimálně na čtyři miliony korun pro cestovní kanceláře, jež vypravují letecké zájezdy, požaduje novela, kterou chce ministerstvo pro místní rozvoj chránit turisty. V případě krachu by napříště podle úřadu neměli přijít o peníze. Projednávání novely dnes vláda o týden odložila, novela se tak do letní sezony pravděpodobně nestihne schválit.

Oznámení o insolvenci se za loňský rok objevila na dveřích osmi cestovních kanceláří. Nejhůře na tom pak byli turisté, kteří byli s danou cestovkou zrovna v zahraničí, a nevěděli, jaký bude další osud jejich dovolené.

Některé klienty tak uprostřed dovolené vyhodili z hotelu. Ubytování si platili ze svého a peníze zpátky dodnes nemají. „Jediné, co slíbili a dodrželi, byla dovolená, na kterou v životě nezapomeneme,“ řekla klientka jedné ze zkrachovalých kanceláří. Řada lidí také zaplatila zájezd, na který vůbec neodjela. Ani těm se peníze nevrátily, a to kvůli nízkému pojištění cestovky. Tato praxe už by se v příštích letech neměla opakovat.

Novela má turisty více chránit

Ministerstvo pro místní rozvoj

„V novele navrhujeme, aby cestovní kanceláře musely být pojištěny na 30 procent svého ročního obratu a minimálně 4 miliony korun,“ potvrdila Jana Jabůrková, mluvčí MMR.

„Navrženými opatřeními dojde k posílení ochrany klientů v případě úpadku cestovní kanceláře a ke zlepšení jejich informovanosti,“ okomentoval návrh ministr Jankovský.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

„Nebude docházet k případům, kdy noví podnikatelé, kteří budou chtít zahájit svoji činnost, budou moci podhodnotit svoje plánované tržby a budou povinní se pojistit na příslušný limit,“ podotkl Roman Škrabánek, prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Asociace cestovních kanceláří ČR

„Lidé budou mít větší míru jistoty, že jim budou peníze vráceny v plné výši,“ myslí si místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Zdeněk Kříž.

Prověřovat cestovky a jejich financování budou samotné pojišťovny. Pokud ale cestovní kanceláře prodají zájezdy za více peněz, než na kolik se pojistí, budou se muset připojistit. Před nákupem zájezdu má navíc každý šanci zjistit, jestli je cestovní kancelář pojištěná proti úpadku, nebo ne. 

Pojišťovnám se navrhovaná podoba zákona příliš nelíbí. „Novela obsahuje povinnost pojišťoven plnit i nad rámec sjednaného pojistného limitu, což je proti základním principům, na kterých pojištění po staletí stojí. V případě přijetí takové právní úpravy může nastat situace, že cestovní kanceláře nikdo nepojistí,“ uvedla už dříve Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven.

Vydáno pod