ECB snížila sazby. Pomůže tak evropské ekonomice zpátky na nohy?

Bratislava/Praha - Evropská centrální banka na svém zasedání v Bratislavě rozhodla o snížení úrokových sazeb. Základní úroková míra tak klesla o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 0,50 procenta. Levnější úvěry by mohly hospodářství oživit a zastavit více než rok trvající ekonomický pokles.

Většina analytiků krok ECB čekala, ovšem v názorech se neshodovali. ECB ke snížení sazby přistoupila poprvé za deset měsíců. Předtím dominovalo číslo 0,75 procenta. Podle šéfa ECB Maria Draghiho banku k rozhodnutí přiměla přetrvávající slabá ekonomická aktivita a utlumená inflace. Euro se po Draghiho slovech rozkolísalo, své počáteční zisky ale později smazalo.

Nižší sazby úvěrování na jihu Evropy nerozhýbou

Podle některých ekonomů ale ani zlevnění úvěrů situaci některých evropských států stejně nezlepší. „Snížení sazeb by nepřineslo žádný stimul pro italské nebo španělské společnosti, které o úvěry ani nežádají. Ani když by sazby byly nižší,“ prohlásil ještě před rozhodnutím ECB ekonom Komerční banky Marek Dřímal. 

„Celkově by se ekonomická aktivita v eurozóně měla stabilizovat a v druhé polovině roku se postupně zotavovat,“ prohlásil Draghi. ECB hodlá pozorně sledovat veškeré příchozí údaje a odhadovat možné dopady na prognózu stability cen. Pokud to bude potřeba, je ECB připravena jednat, zdůraznil její ředitel.

Dosud bylo přitom největším odpůrcem výraznějšího uvolňování měnové politiky eurozóny hlavně Německo. Podle kancléřky Angely Merkelové je Evropská centrální banka ve velmi složité situaci: „Pro Německo by měla vlastně úrokové sazby zvýšit. Ale pro ostatní země by měla udělat víc pro to, aby byla k dispozici větší likvidita.“ 

Luděk Niedermayer, předseda vědeckého grémia České bankovní asociace 

„To, co radí někteří akademikové a například američtí centrální bankéři to akceptují, tzn. přislíbit, že úrokové sazby zůstanou blízko nuly na velmi dlouhou dobu, nepovažuji za typicky centrální bankovní politiku. Naopak bych řekl, že se to může obrátit a až příslib vyprchne, můžou jít úrokové sazby velmi rychle nahoru. To by pak bylo úplně kontraproduktivní.“

Ve prospěch snížení sazeb přitom mluvily i špatné hospodářské výsledky za duben. Ekonomická aktivita v Německu totiž prudce klesla. Podle odborníků by tak snížení sazeb mohla nově uvítat i tato země, která je pro evropské hospodářství klíčová. 

Sazby se dnes řešily také v České národní bance. Instituce dle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni. Základní úroková sazba tak zůstala na 0,05 procenta.

Vydáno pod