Senát rozhodl, hasiči dostanou peníze z povinného ručení

Praha - Pojišťovny budou od příštího roku odvádět nejméně tři procenta z vybraného povinného ručení od motoristů na financování hasičů. Příslušnou novelu zákona schválili senátoři a nyní poputuje k podpisu prezidenta. Hasiči by díky ní mohli dostat ročně zhruba 600 milionů korun.

Poslanci zvažovali také to, že by pojišťovny dávaly na hasiče až šest procent z předepsaného povinného ručení. Během projednávání ale předlohu změnili. Kromě jiného bude obnoven Fond zábrany škod, právě do něj pak mají pojišťovny odvádět tři procenta z vybraného povinného ručení.

Fond bude následně Integrovanému záchrannému systému hradit náklady na nákup techniky. Současně novela počítá s povinností úmyslných viníků havárií a dopravních nehod zaplatit náklady hasičům.

Ministrovi dopravy se novela příliš nezamlouvá

Samotný ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) přitom ve sněmovně před změnou zákona varoval. Podle něj jde ve skutečnosti o „zákon o zavedení daně z obratu“ pro pojišťovny. Peníze by bylo vhodnější najít v rámci rozpočtu, uvedl.

Podle zástupce předkladatelů novely poslance ČSSD Jeronýma Tejce se autoři snažili o maximální kompromis, a to i se zástupci pojišťoven, aby měl zákon delší životnost než jedno nebo dvě volební období. Nové opatření má být doplňkem současného systému financování. „Čím lepší bude technické vybavení záchranných sborů, tak tím budou škody menší,“ zastal se návrhu senátor Radko Martínek.

Radko Martínek, senátor a pardubický hejtman za ČSSD

„Téměř 70 procent všech zásahů (hasičů) je dnes směrem k nehodám a bohužel jsou to zásahy nejdramatičtější a technicky nejnáročnější.“

Ovšem stejně jako ve sněmovně se i dnes novela setkala s kritikou části senátorů. Proti návrhu vystoupil například Vladimír Dryml (SPOZ). Označil ho za nesystémový a řekl mimo jiné, že jde o novou daň pro všechny, kteří jezdí autem.