Boj za kvalitní potraviny: Vláda schválila novelu, chystá se nový web

Praha – Vláda dala zelenou větší kontrole kvality potravin a lepšímu označování výrobků. Novelu zákona o potravinách ovšem přijala se změnami. Ministerstvo zemědělství (MZe) se nakonec zaměří na kontrolu zvěřiny, což měla dosud na starosti Státní veterinární správa a hygienici. O rozdělení pravomocí se MZe přelo s ministerstvem zdravotnictví. Základním cílem předložené úpravy je posílení ochrany zdraví spotřebitelů a zajištění jejich větší informovanosti. Pokud zákon schválí parlament, bude platit od 1. ledna. Spuštěn bude mezitím nový web informující o kvalitě potravin, který doplní už existující stránky Potravinynapranýři.cz.

Ministr zemědělství Petr Bendl v souvislosti se snahou o lepší informovanost spotřebitelů v Interview ČT24 uvedl, že nový web doplní už existující stránky Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Potraviny živočišného původu lidé najdou na webu Státní veterinární správy, který brzy zveřejníme, protože už je připraven. Nemůže dojít k duplicitě, protože Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje něco jiného než Státní veterinární správa,“ oznámil Bendl. 

Vláda nakonec posvětila novelu o potravinách, ikdyž ne přímo původní návrh. Kompetence nad dozorem veřejného stravování zůstane nakonec s výjimkou zvěřiny ministerstvu zdravotnictví. „Zvítězil 'resortismus' a zájmy části státních úředníků. Ne každý ministr dokáže zvládnout názorově ministerstvo. Někdy se stane i opačný krok – to znamená, že spíše úředníci zvládnou ministra. Nicméně nemělo význam jít do nějakého většího koaličního konfliktu,“ konstatoval premiér Petr Nečas.

Leoš Heger
Zdroj: LN/ISIFA

Podle Hegera je existence hygieniků ohrožena

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera jde o „docela dobrý kompromis“. „Ministerstvo zemědělství ustoupilo v tom, že neanektují podle té poslední verze hygienickou službu a hygiena zůstane pod přímou gescí ministerstva zdravotnictví i nadále,“ konstatoval Heger s tím, že hygiena po redukcích přišla zhruba o 40 procent rozpočtu. Podle Hegera je tak existence tohoto oboru ohrožena. „Hygiena má celou řadu úkolů, které jsou nezastupitelné a musejí je dělat zdravotníci. Jde i o posuzování zdravotních rizik,“ připomněl ministr.

Petr Havel, agrární analytik:

„V podstatě to vypadá, že hygienici i nadále nepustí dozorové orgány v kompetenci ministerstva zemědělství do restauračních zařízení, což znamená, že spotřebitel v České republice i nadále nebude vědět, z čeho se vaří jídla v našich hospodách. Ten základní rámec návrhu ministerstva zemědělství samozřejmě zlepšoval dohled nad potravinami – stavěl do stejného režimu pokrmy a potraviny. To znamená, že všechny články výroby, prodeje, ale i přípravy potraviny by měli pod stejným režimem. Teď to tak ovšem nebude, jak prosadilo ministerstvo zdravotnictví.“

Návrh zákona schválený Nečasovým kabinetem přináší řadu změn. Dochází přitom k adaptaci požadavků na označování potravin vyplývajících z evropských předpisů.

Jaké změny vláda posvětila?

Zvětšována bude například velikost písma na minimálně 1,2 milimetru, uváděny budou muset být alergenní látky. „Informace o přítomnosti alergenů musejí být na obalu jasně odlišeny od ostatních údajů,“ podotkl Bendl. Údaje o energetické hodnotě, obsahu tuku, cukru a soli budou na všech potravinách, uvedena bude muset být rovněž země původu. 

Podle agrárního analytika Petra Havla by se ovšem mohlo stát, že příliš mnoho informací povede ke zmatení zákazníka. „Informace o alergenech v potravinách je ale samozřejmě důležitá. Nicméně alergenů je celá řada, těžko v tom hledat plošné působení,“ domnívá se Havel.

Nakupování
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Návrh zajišťuje mimo jiné i zpřesnění kompetencí dozorových orgánů, tedy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS). „Nakonec jsme se s ministerstvem zdravotnictví dohodli, že specifikujeme především oblast zvěřiny,“ konstatoval Bendl. Právě tuto oblast bude nově kontrolovat ministerstvo zemědělství. 

Dochází také ke zpřísnění sankcí. „Výše minimální sankce ze sazby do 3 milionů jde na sazbu do 10 milionů korun,“ řekl ministr zemědělství. Havel je ale přesvědčen, že zvyšování sankcí není tou „správnou cestou ke zvýšení kvality potravin“. Důležitější je podle něj zveřejňování prohřešků.

„Změnou zákona reagujeme na šizení potravin ze strany výrobců i prodejců. V dnešní době není možné, aby ten, kdo se nechová férově vůči zákazníkům, zůstal nepostižen. A právě hranice tří milionů pro některé obchodníky nebyla dostatečnou hrozbou. Navíc pokud někdo používá záměrně nečitelný text obsahu potravin, považuji to za velký prohřešek,“ řekl Bendl k vyšším sankcím.

V budoucnu pouze jedna dozorová instituce

Bendl má nyní připravit novelu zákona, která by sloučila SVS a SZPI v jeden dozorový orgán. „V tomto zákoně už odstraňujeme některé významné duplicity, a zjednodušujeme tak fungování dozoru,“ dodal ministr zemědělství. 

Bendla čeká v nejbližší době setkání s jeho polským protějškem, jež se bude konat už 6. května v Praze. „Náš zájem je odstranit jakoukoliv nekvalitu z trhu bez ohledu na to, odkud pochází. Tématem jednání bude zcela určitě kvalita potravin a komunikace mezi našimi dozorovými orgány, aby si byly schopny rychleji vyměnit informace a vědět, co se děje na tom kterém trhu. My jsme připraveni na maximální otevřenost, co se informací týká,“ řekl Bendl v Interview ČT24.

Vydáno pod