Zeman vetoval chybnou novelu zákona o odpadech

Praha - Prezident Miloš Zeman vetoval novelu o odpadech, která obsahuje chybu. Je v ní i pozměňovací návrh týkající se solárníků, který sněmovna neschválila. Vláda už dolní komoře předložila normu znovu a navrhuje její schválení ve zrychleném režimu.

„Došlo k porušení jednacího řádu Poslanecké sněmovny, protože zaslala do Senátu jí neschválený návrh zákona,“ odůvodnil rozhodnutí Zeman.

Sněmovna před několika měsíci poslala Senátu novelu ve znění, které „administrativním nedopatřením“ obsahovalo i nepřijatý návrh poslance ODS Františka Sivery. Podle něj by se o šest měsíců do konce letošního roku prodloužila lhůta, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů.

Senátoři novelu i s chybou schválili. Poslanci jim ale poté poslali opravenou verzi, která už neobsahovala nepřijatou úlevu pro solárníky. Tu Senát odmítl podruhé projednávat. „My už jsme o tomto zákoně jednou rozhodli a tudíž se nemůžeme vyjadřovat k dalšímu, prostě hlasovat o tomtéž zákonu v podstatě znova, aniž by sněmovna o něm hlasovala jinak,“ řekla k tomu místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD). Za nejlepší řešení situace považovali senátoři postup, kdy by normu vetoval prezident a sněmovna by pak do Senátu poslala řádně přijaté správné znění.