Češi znovuobjevují Slovensko, na dovolenou tam jezdí každý třetí

Bratislava - Češi znovu začínají objevovat Slovensko, a to jak pro zimní, tak i letní dovolenou. V posledních letech je každý třetí turista na Slovensku z České republiky a ročně tak na Slovensko zamíří 491 tisíc Čechů. Většinou jedou do hor nebo zůstávají poblíž českých hranic. „Slovensko nebylo v kurzu, protože Češi rádi cestovali do daleké ciziny. Bída ale naučila Čechy cestovat i do nejbližších destinací,“ shrnul vývoj zájmu o dovolenou u východních sousedů Jan Papež z asociace cestovních kanceláří ČR.

Zájem o Slovensko po letech rychle stoupá. Samozřejmou výhodou je, že se tam Češi bez problémů dorozumí a navíc je Slovensko blízko - ať už pro cestu autem, nebo vlakem. Dovolená na Slovensku navíc v porovnání s jinými zeměmi vyjde poměrně levně. Ubytování v tří a čtyřhvězdičkovém hotelu nebo nákup jídla vychází na Slovensku zhruba stejně jako v Česku. Dálniční známka na deset dnů je za 10 eur - tedy 260 korun. Známka na pohled do Česka stojí 90 centů a při jízdě na kole bez helmy pak mimo obec hrozí pokuta 10 eur.

Nora Gubková ze Slovenské agentury pro cestovní ruch:

„Čeští turisté rádi objevují nové věci a často si je sami vyhledávají na internetu.“

Většina Čechů při návštěvě Slovenska míří do hor. Starší návštěvníci stále častěji jezdí do termálních lázní, hitem posledních let je Podhájská - termální lázně se slanou vodou známé jako slovenské „Mrtvé moře“. Mladší návštěvníci zase mimo horské turistiky vyrážejí i na hudební festivaly. Turisté z České republiky mají zájem i o historické a kulturní památky - slovenské hrady a zámky jich každý rok navštíví desetitisíce. Stále častěji Češi vyrážejí také na východ země.

Zatímco na Slovensko jezdí na dovolenou zhruba 9 procent Čechů, Slováky to do Čech táhne méně: dovolenou tu tráví jen čtyři procenta Slováků.

Češi znovuobjevují Slovensko (zdroj: ČT24)

Méně známá místa Slovenska, která ale stojí za vidění

  • Belianska jaskyňa je jedna z největších a jediná zpřístupněná krápníková jeskyně v Tatranském národním parku.
  • Nedaleko města Prievidza je zase nejkrásnější slovenský zámek - Bojnice - kde se natáčela i Šíleně smutná princezna.
  • Červený Kláštor je kartuziánský klášter v Kežmarku založený roku 1319.
  • Za vidění stojí i evropské hlavní město kultury - Košice - centrum východního Slovenska.
  • Banská Štiavnica je zase zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.