Firmy usilující o opravu Pompejí čeká „protimafiánská“ kontrola

Pompeje – Kdo se chystá do Itálie, pravděpodobně zamíří i do Pompejí. Po Římě se jedná o druhou nejnavštěvovanější lokalitu v zemi. Město, které v roce 79 zmizelo po výbuchu Vesuvu pod vrstvou popela, navštíví ročně přes dva miliony turistů. Navzdory tomu ale chátrá. Zachránit by ho nyní měla rekonstrukce za desítky milionů eur. Část peněz na opravu Pompejí půjde z evropských fondů. Z obavy před vazbami najatých firem na místní mafii zpřísnila italská vláda systém kontrol.

Údržba starobylých Pompejí stojí miliony dolarů ročně. Jen údržba zahrad přitom vyjde na milion, další peníze pak míří na vyztužení zdí a retušování nástěnných fresek. „Většině lidí možná uniká jeden detail - údržbu nestačí provést jen jednou, je to činnost, která se musí pravidelně opakovat. Je to stejné jako s údržbou domu - pravidelně opravovat střechu, sekat trávník,“ upozornila správkyně pro Neapol a Pompeje Teresa Elena Cinquantaquattrová. 

Peníze na údržbu jedné ze světových památek UNESCO ale dlouho chyběly. Vážnost situace si uvědomily italská vláda a Evropská unie až v roce 2010, kdy se zřítil pompejský Dům gladiátorů. Na rekonstrukci města bylo vyčleněno 136 milionů dolarů - z toho 54 milionů půjde z unijních fondů.   

Teresa Elena Cinquantaquattrová, správkyně pro Neapol a Pompeje:

„Hlavní projekt Pompeje je rozložen do několika úseků až do roku 2015. Umožní nám překlenout havarijní stav, na který upozornila média po pádu gladiátorské školy. Zárukou zachování archeologických nalezišť je jedině naplánovaná údržba.“

Případné vazby na mafii se budou prověřovat

Lukrativní projekt ovšem vyvolal obavy z předražených zakázek. Tak významná suma by se mohla stát podle některých hlasů terčem místní mafie, která už v minulosti pronikla do několika veřejných zakázek prostřednictvím falešných firem. 

Vláda proto zavedla vůbec poprvé důkladný systém kontrol. „Je jasné, že čím větší koláč, tím větší je - jak se říká - chuť k jídlu. Takže je logické, že vláda chtěla zajistit nejvyšší možnou ochranu, a to kromě kontrol stanovených právní legislativou,“ konstatoval prefekt projektu Pompeje a šéf skupiny proti organizovanému zločinu. 

Společnosti, které se budou ucházet o jednotlivé zakázky, čeká důkladná kontrola. Mimo jiné se budou prověřovat možné vazby na tajnou organizaci Camorra. Po podpisu smlouvy pak bude bezpečnostní tým prověřovat přímo na pracovišti jednotlivé zaměstnance najatých firem. Všechny projekty musejí být dokončeny do konce roku 2015.

Pompeje má zachránit rekonstrukce za desítky milionů eur (zdroj: ČT24)