Živnostníci si zatím oddechnou, ČSSD je víc zdanit nechce

Praha - Vyšší daně pro živnostníky zatím sociální demokrati prosazovat nebudou. Vyplývá to z rozhovoru Hospodářských novin (HN) se stínovým ministrem financí Janem Mládkem. Podle původních plánů měly přitom výdajové paušály živnostníků klesnout až na čtvrtinu. ČSSD chce ale i nadále zavést takzvané registrační pokladny. Podnikatelům by měly zamezit v tom, aby skrývali své příjmy.

Sociální demokracie avizovala, že do letních prázdnin představí konkrétní plány na změny v daňových odvodech živnostníků, které by měly zmírnit nepoměr mezi platbami OSVČ a zaměstnanců. Nyní ale strana z vyšších daní pro živnostníky pomalu couvá. „U paušálů není jisté, že se budou snižovat,“ řekl Mládek v rozhovoru pro HN. Zavedena měla být podle původních plánů ČSSD také vyšší sazba pojistného na sociální zabezpečení pro živnostníky – i tomu ale zřejmě zvoní umíráček.

„Daleko lepší než zvyšování jakékoli sazby je zajištění, aby všichni, kdo mají platit daně, je skutečně platili,“ míní Mládek. 

Jan Mládek
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

ČSSD trvá na povinnosti registračních pokladen

Za čím si ale sociální demokraté stojí, to je povinnost registračních pokladen, které mají podnikatelům zabránit v tom, aby si uměle snižovali základ daně. Podle člena představenstva Svazu průmyslu a dopravy Jana Wiesnera tento požadavek schvalují i odbory a zástupci zaměstnavatelů. „Jediný, kdo byl na tripartitě proti, byl premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek,“ podotkl Wiesner. 

Sociální demokraté navíc myšlenku zvyšování daní neopustili zcela. Po volbách chtějí zvýšit sazby daně z příjmů fyzických osob nad 100 tisíc korun měsíčně. Daně by měly vzrůst rovněž firmám, a to z nynějších 19 na 21 procent, u regulovaných odvětví pak o celých 30 procent.

Investice
Zdroj: ČT24/ISIFA

Nižší DPH nehrozí ani za vlády sociálních demokratů

Konečná podoba ekonomického programu strany bude každopádně jasná až po podzimní ideové konferenci. Podle Mládka už je ale teď zřejmé, že ani sociální demokraté nesníží DPH. „Debatujeme o třetí sazbě na základní potraviny, léky, zdravotní pomůcky, knihy, ale konzultace s Evropskou komisí vyzněly tak, že to spíš nepůjde,“ konstatoval Mládek v rozhovoru pro HN.

V České republice je v současné době asi milion živnostníků. Na dani z příjmu v roce 2012 odvedli necelé 2 miliardy korun. Čtyři miliony zaměstnanců přitom odvedly více než 80 miliard korun.

Mládek a jeho „paraziti“

Mládek se na březnovém sjezdu sociální demokracie nevybíravě pustil do živnostníků, kteří podle něj zneužívají daňový systém. „Systém, kdy oni (živnostníci) nepřispívají do systému sociálního pojištění a kde parazitují na zaměstnancích, kde pro zaměstnance je to peklo a pro některé jiné ráj, je dlouhodobě neúnosný,“ řekl Mládek.

Stínový ministr financí se nakonec živnostníkům za svá slova omluvil poté, co jeho výroky kromě premiéra odsoudil i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Parazitem v naší společnosti rozhodně nejsou OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné), ale vláda, která zcela selhala ve výběru daní,“ uvedl v tiskové zprávě Mládek.

Kvůli výroku o parazitujících živnostnících nicméně podala na Mládka Strana soukromníků ČR trestní oznámení.