Pohonné hmoty: Na dvacetimilionové kauci panuje politická shoda

Praha – Hospodářský výbor chce zatočit s daňovými úniky na trhu pohonných hmot. Do budoucna by měla takovým ztrátám zamezit novela, která pro obchodníky s pohonnými hmotami zavádí jednotnou dvacetimilionovou kauci. Antimonopolní úřad ji přitom před pár dny označil za likvidační. Na změně zákona se už dohodli poslanci napříč celým politickým spektrem a sněmovna tak novelu posunula do závěrečného schvalování. K tomu by mělo dojít ještě na nynější schůzi.

Hospodářský výbor se rozhodl razantně zakročit proti daňovým únikům při distribuci a prodeji pohonných hmot. S poslanci předkladateli, v jejichž čele stojí poslanec ODS Jan Kubata, souhlasí i státní orgány – finanční a celní ředitelství nebo ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo financí.

Součástí návrhu, který jde nyní do druhého čtení, je i dvacetimilionová kauce, kterou budou muset obchodníci pro získání licence složit. Spekulovalo se, že by mohla klesnout na polovinu – to se ale zřejmě nakonec nestane. Kubata přitom vysokou kauci hájí. Vychází podle něj z odborných odhadů. Že by byla likvidační a narušovala svobodu podnikání, Kubata odmítá. „Není to žádný závod velkých a malých distributorů,“ podotkl Kubata s tím, že se novela vůbec netýká čerpacích stanic.

Jan Knížek, generální ředitel Generálního finančního ředitelství ČR:

„Doba, kdy jsme proti daňovým únikům jako finanční správa bojovali pouze pomocí daňových zákonů, je u konce. Způsob okrádání státu na daních je v tomto segmentu takový, že samotné daňové zákony nám nepomohou. Potřebujeme spojení i dalších resortů a shodu napříč celým politickým spektrem, což se teď povedlo.“

Jde podle něj v první řadě o nastavení rovných podmínek na trhu. „Snažíme se neumožnit vytvoření prostoru pro nějaké kličkování v zákoně,“ upozornil Kubata s tím, že z diskuse s malými distributory navíc vyplynulo, že dvacetimilionovou kauci neodmítají rozhodně všichni. 

Společenství čerpacích stanic ČR, které sdružuje malé distributory paliv, výši kauce znovu kritizovalo. „Jedná se o velmi rozporuplné opatření. Nevíme, jestli vůbec a v jakém časovém horizontu pomůže trh očistit od podvodů. Ale víme, že vstupem zákona v platnost z trhu nevratně zmizí stovky poctivých firem,“ uvedlo společenství v tiskovém prohlášení. Dvacetimilionová kauce by podle něj byla nejvyšší v celé Evropě.

České bankovky
Zdroj: ČT24/ČNB

Generální ředitel Generálního finančního ředitelství ČR Jan Knížek zároveň zpochybnil argument, že „kdo si nakradl, snadno kauci zaplatí“. Uvedl, že řetězce, přes které se podvody odehrávají, obsahují třeba až 70 nastrčených firem a daňoví podvodníci by za každou z nich museli složit dvacetimilionovou kauci.

„To už nejsou tak malé peníze, o kterých by finanční správa a potažmo hlavně finančně analytický útvar ministerstva financí nevěděl, odkud tečou, kde se vzaly, a mohli jsme učinit i preventivní kroky, aby tyto peníze neutekly,“ upozornil Knížek.

Vyžadována bude rovněž odborná způsobilost a bezdlužnost

Součástí velké novely by pak mělo být prokázání mimo jiné odbornosti při zápisu do rejstříku distributorů i do rejstříku živnostenského. „Chceme se zabývat také pravidelnými měsíčními hlášeními všech distributorů, nicméně o tom musíme ještě vést diskusi,“ řekl Kubata.

Milan Urban (ČSSD), předseda hospodářského výboru PS:

„V posledních dvou letech došlo zhruba ke zdesetinásobení firem, které distribuují paliva v České republice. Většinou se jedná o firmy, které slouží jako tzv. bílé koně.“

Martin Kuba (ODS), ministr průmyslu a obchodu:

„Třeba na Slovensku nebo v Maďarsku v tomto oboru podniká dvacet třicet firem. V České republice 1 700.“

V posledních dvou letech se objevilo desetkrát víc firem, které distribuci zajišťují. Většinou se přitom jedná o firmy, jež fungují jako takzvaní „bílí koně“. „Existují třeba 14 dní, proteče přes ně velký objem finančních prostředků, pak se zruší a zůstane pouze dluh vůči státu, a to v řádu desítek milionů korun,“ konstatoval Urban. Kvůli daňovým únikům v souvislosti s pohonnými hmotami přišel stát loni zhruba o 8 miliard.

Poslední velký případ byl zaznamenán v úterý, kdy finanční správa zadržela v areálu bývalého vojenského letiště na Plzeňsku vlak, který převážel nezdaněné pohonné hmoty. Celníci zabavili přes 700 000 litrů biopaliva v ceně přes 11 milionů korun; možný daňový únik je více než 9 milionů. Způsobenou škodu by měl uhradit prodej zadrženého biopaliva.

Politici jsou přesvědčeni, že řidiči na čerpacích stanicích zavedení kauce nepoznají. Ceny benzinu a nafty se kvůli novým pravidlům podle nich zvedat nebudou.