Brusel apeluje na banky: Účet pro každého a jasné poplatky

Brusel – Obyvatelé zemí Evropské unie budou mít právo založit si bankovní účet v jakékoliv zemi EU a porovnat poplatky účtované poskytovateli. Na základní účet by měl mít právo každý. S velkými plány se vytasila Evropská komise, která chce, aby byly poplatky spojené s vedením účtu pro uživatele srozumitelnější. „Díky snazšímu porovnání poplatků banky zlepší svou nabídku a zlevní ji,“ míní eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier. Pokud návrh schválí Evropský parlament a členské státy, bude právně závazný.

Lidé platí jako mourovatí, informace jim scházejí

Evropská komise chce, aby mohli zákazníci snáze srovnat tarify a případně banku změnit. Banky podle ní neposkytují dostatek informací o podmínkách pro změnu účtů ani o bankovních poplatcích. Spotřebitelé tak často platí příliš vysoké ceny za bankovní služby a s obtížemi se orientují v účtovaných poplatcích.

Banky by podle eurokomisařů měly mít povinnost informovat o poplatcích za poskytované služby a předkládat výpis poplatků účtovaných za poslední rok. Tyto informační dokumenty musejí mít u všech bank stejnou formu a používat stejnou terminologii, aby je bylo možné snáze porovnávat. Banky také budou muset nabídnout glosář pojmů používaných v souvislosti s účty. V každém členském státě by měla být alespoň jedna nezávislá internetová stránka, která bude uvádět informace o poplatcích a umožní jejich srovnávání.

Ilustrační foto
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Změna banky? Administrativa má ležet na bankách

Pokud bude někdo chtít změnit banku, související administrativu budou muset zařídit samy banky. Klientovi bude stačit jen informovat novou banku, která převod bezplatně zařídí. V rámci jedné země na to bude mít 15 dní, mezi státy EU 30 dní.

Komise rovněž doufá, že se sníží počet lidí, kteří nemají účet vůbec. Ve věku nad 15 let je jich v celé unii celých 58 milionů. Počet se v různých státech liší. Komise požaduje, aby finanční situace žadatele neovlivňovala nárok si účet založit. Pouze Francie, Belgie a Itálie přitom mají zákony, které jsou v souladu s jejími návrhy.

Základní účet bude muset podle návrhu nabízet alespoň jedna banka v zemi a nebude zahrnovat možnost půjčky nebo kontokorent. Naopak musí umožňovat bankovní převody, platby, výběry hotovosti a debetní kartu.

„Nemá-li člověk v dnešní době přístup k bankovnímu účtu, znamená to pro něj obtížnější a nákladnější každodenní život. Dnešní návrh všem evropským občanům konečně zajistí přístup k základnímu bankovnímu účtu a umožní jim plně se zapojit do společnosti,“ konstatoval eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

Otevřít si účet by dále mělo jít v každé zemi EU bez problémů. V současné době mají mnozí spotřebitelé s otevřením účtu v zemi, kde nemají bydliště, potíže.

Komise s podobnými návrhy přišla už před dvěma lety, kdy ale pouze apelovala na samoregulaci bank. Zlepšení ale podle ní nastalo jen v omezené míře.

Poplatky
Zdroj: ČT24

V Česku mezitím lidé dál žádají o vrácení úvěrových poplatků, a to i přesto, že tak měli učinit jen do 30. dubna. Poplatky zpět chce získat celkem 310 tisíc klientů bank. Naprostá většina z nich je ochotna zaplatit případně i soudní poplatek. Banky mezitím dělají s převzetím výzev obstrukce. První žaloby by mohly být podány už během příštího měsíce. Klienty zastupují servery Poplatkyzpět.cz, Bankovnípoplatky.com a Jdeto.de.