Další virtuální operátoři na obzoru, neomezené tarify jsou i po měsíci „in“

Praha - Na levnější, takzvaně neomezené tarify přešlo v Česku už půl milionu lidí a zájem o ně zatím neklesá. Podle Hospodářských novin zůstávají klienti svým operátorům většinou věrní. Nové tarify jsou na trhu měsíc. Volání by ale ještě mohlo dál zlevnit. Už příští týden představí své nabídky nejméně dva noví virtuální mobilní operátoři. Mobil.cz nabídne své služby hlavně domácnostem, GTS pak firmám.

Virtuálních operátorů přibývá geometrickou řadou

GTS se na začátku roku dohodla na využívání mobilní sítě T-Mobilu. Svou nabídku chce zaměřit na podnikovou klientelu a instituce. Značka Mobil.cz vychází z názvu webu o mobilní komunikaci vydavatelství Mafra a využívat má rovněž síť T-Mobilu. 
   
Své služby jako první virtuální operátor v Česku od loňského listopadu nabízí pod značkou BLESK mobil vydavatelství Ringier a Telefónica. Dosud získal přes 200 tisíc zákazníků. Od dubna jako virtuální operátor působí společnost Air Telecom, která loni koupila síť U:fon.

Podíl virtuálních operátorů na evropských trzích se pohybuje od jednotek procent do zhruba pětiny trhu. Největší podíl mají ve Francii a Nizozemsku.

Zlevní nový operátor volání?
Zdroj: ČT24

Před zahájením nabídky služeb je také Tesco Mobile obchodního řetězce Tesco v síti Telefóniky. Podle neoficiálních informací se rovněž dohodla firma Quadruple vytvořená Asociací provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí v ČR o využívání sítě Vodafonu. Virtuálního operátora chtějí spustit i distributor energií Centropol Group, společnost ha-vel internet, Voocall a hovoří se i o UPC, České poště nebo ČEZu.

Stávající operátoři lákají na neomezené paušální tarify

Neomezené volání a SMS do všech sítí plus jeden GB přenesených dat přijdou u T-Mobile na 749 korun měsíčně. Naprosto stejné podmínky nabízí také Telefónica, která přišla s levným neomezeným tarifem první. Nejlevnější je zatím s 691 korun Vodafone.

Ceny volání v České republice už zdaleka nejsou výrazně vyšší než v sousedních zemích. S novými tarify jsou naopak ve středoevropském srovnání poměrně výhodné.

Nově představené tarify českých operátorů počítají podle telekomunikačních odborníků s větším využitím mobilního internetu v chytrých telefonech a dalších zařízeních. Vznikne tak potřeba většího objemu přenášených dat. Paušály přitom zahrnují jen 600 MB až jeden GB dat a za další budou muset uživatelé připlácet.

Právě kvůli velkému zájmu nebývá přechod na nové tarify okamžitý. Někteří zákazníci čekají i týden. I přes velký zájem však přicházejí operátoři s dalšími nabídkami.

Změny na mobilním trhu odstartovali mimo jiné takzvaní virtuální operátoři, tedy takoví operátoři, kteří nemají lincenci ani infrastrukturu, zato mají přímý vztah ke koncovému zákazníkovi. Poskytují zákaznické služby, vyúčtování, provozní a technické informace pro uživatele a nastavení koncových zařízení. Obvykle provádí marketing a prodej koncovým zákazníkům. Doteď fungoval na českém trhu jediný virtuální operátor, podle odborníka na telekomunikace Jana Lodla jich ale do podzimu přibude zhruba 5 a do konce roku by na českém trhu mohla působit až desítka virtuálních operátorů.

Vydáno pod