Umělé oplodnění? Jedině v levném Česku, míní cizinci

Praha - V Česku se zdvojnásobil počet žadatelů o umělé oplodnění. Téměř čtyřicet procent lidí, kteří chtějí v tuzemsku otěhotnět, je přitom ze zahraničí. Do Česka je láká v první řadě příznivější cena, benevolentnější zákony a kvalitní lékařská péče.

Třeba Margret Monahanová se snaží otěhotnět osm let. Vyzkoušela už řadu metod a navštívila nespočet irských klinik – zatím ovšem bez úspěchu. I proto se rozhodla přijet do České republiky. Doufá, že jí tuzemští lékaři pomohou. „Zkoušela jsem i speciální metodu, která se lišila od těch ostatních, ale bohužel to také nefungovalo. Užívala jsem při ní hodně tabletek. Rozhodla jsem se proto navštívit českou kliniku, která je vyhlášená. Je to moje poslední možnost,“ řekla pacientka.  

Ročně jsou v ČR provedeny tisíce zákroků

Podobně jako Margret jezdí do Česka tisíce pacientů. Jejich počet navíc stále roste. Podle národního registru asistované reprodukce se počet všech ošetření během pěti let zvýšil víc než na dvojnásobek. Jen loni bylo provedeno asi 7 600 zákroků. 

Umělé oplodnění
Zdroj: ISIFA/Wikipedia.org/ČT24/Vojtěch Rejl

Štěpán Macháč, konzultant Reprofit International Clinic:

„Jsou dva důvody, proč k nám cizinci jezdí. Ten první je medicínský a právní. Můžeme třeba používat darované sperma nebo vajíčka. A tím druhým důvodem jsou ceny - u nás to vyjde skoro o padesát procent levněji než v západní Evropě. A přitom používáme stejné léky a stejné vybavení.“

Kliniky nabízejí za darování spermatu průměrně asi tisíc korun, za vajíčko je to skoro 15 tisíc. „Před čtyřmi roky jsem se rozhodla, že budu darovat vajíčka pro zlínskou kliniku reprodukční medicíny. Objevila jsem u doktora letáček, tak jsem se rozhodla, že to zkusím, protože to bylo ve Zlíně docela populární mezi studenty. Šla jsem do toho i kvůli kompenzačnímu poplatku,“ konstatovala dárkyně vajíčka Jana Hauserová.  

V tuzemsku se na umělé oplodnění nečeká dlouho

Do Česka jezdí kvůli zákrokům lidé z celého světa, nejčastěji ale z Německa, Rakouska, Francie, Ameriky, Austrálie nebo z Izraele. Kromě výhodnějších cen láká cizince i kratší doba čekání na umělé oplodnění, která je asi tři měsíce.

O české kliniky pro umělé oplodnění je velký zájem (zdroj: ČT24)