Zeman vábí Rusy do Čech, volá po větším objemu investic

Praha – Rusové by měli v České republice víc investovat, přeje si prezident Miloš Zeman, který se zúčastnil recepce pořádané ruským velvyslanectvím v Praze v rámci oslav 68. výročí konce druhé světové války. Ruské peníze by do Česka mohly přijít hlavně v souvislosti s dostavbou Temelína. Podle Zemana by měly ale vzrůst i české investice v Rusku. Prezident to v projevu řekl rusky.

Prezident Miloš Zeman zakončil svůj projev na recepci recitací části textu ruské dětské písně „Pusť vsegda budět solnce“ (Ať nám vždy slunce svítí), známé starším ročníkům ze školních hodin ruštiny.

V Česku v současné době nejvíc investuje Nizozemsko

Zeman si představuje, že by bylo ideální, kdyby byl objem ruských investic v zemi za několik let někde mezi dvěma až čtyřmi procenty celkového zahraničního kapitálu v ČR. Prezident připomněl, že zatím je podíl ruských peněz jen 0,8 procenta celkových cizích investic v ČR. Mezi nejvýznamnější investory patří Nizozemsko, Německo a Rakousko.   

Hodnota přímých zahraničních investic do české ekonomiky loni stoupla meziročně pětkrát na 207 miliard korun. Jedná se o nejlepší výsledek za posledních osm let. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB). Naprostá většina investic do ČR směřovala z Evropské unie.

Tématu dostavby Jaderné elektrárny Temelín se ve svém vystoupení dotkl také ruský velvyslanec Sergej Kiseljov. „Doufáme, že nové perspektivy česko-ruské spolupráce otevře projekt dostavby Jaderné elektrárny Temelín, v němž Češi a Rusové opět spojili své zájmy a jednají společně,“ podotkl velvyslanec.

Zeman na ruském velvyslanectví
Zdroj: ČTK/AP/Jakub Dospiva

O obří miliardovou zakázku, kterou dostavba Temelína představuje, mají zájem rusko-české konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress i americký Westinghouse. Francouzskou Arevu společnost ČEZ ze soutěže vyloučila.   

Ruský velvyslanec je přesvědčen, že dlouholetá spolupráce ČR a Ruska v jaderné energetice „světové úrovně“ přispívá k řešení otázek české energetické bezpečnosti.

Dostavbu jaderné elektrárny označují někteří pozorovatelé za významnou i z pohledu energetické bezpečnosti a geopolitických zájmů, část z nich by se z těchto důvodů přikláněla spíše k západnímu spojenci. 

Oslav výročí konce války se na dejvickém velvyslanectví Ruské federace účastnily stovky hostů. Nechyběli veteráni bojů, členové vlády včetně premiéra Petra Nečase (ODS) či ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), zástupci parlamentu, ale ani bývalý prezident Václav Klaus. S ním a s jeho ženou Livií Zeman několik minut na zahradě velvyslanectví hovořil.