Firmy by měly ručit za DPH až od 700 tisíc

Praha - Ručení za daň z přidané hodnoty by se mohlo týkat jen faktur, které firma vystaví nad 700 tisíc korun. Návrh je obsažen v daňovém balíku změn schváleném už dříve vládou, jak upozornili premiér Petr Nečas a prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Změny ještě musí posvětit parlament. V současném znění zákonů přitom žádné omezení na výši faktury není.

Tzv. ručení za daň za nespolehlivého plátce platí od začátku dubna, a to v souvislosti s novelou zákona o dani z přidané hodnoty platnou od začátku letošního roku. Každá firma má tak v databázi možnost kontrolovat, zda se u jejích dodavatelů v kolonce „nespolehlivý plátce“ neobjevilo „ano“. U těch pak ručí za odvedení DPH. V případě, že obchodní partneři daň nezaplatí, musí ji uhradit ručící subjekt.

Martin Diviš, ředitel v Daňovém a právním oddělení PwC ČR

„Kdo bude chtít ochránit své odběratele před ručením, nevystaví jim fakturu ve vyšší hodnotě.“

Stejně se pak mělo postupovat u plateb na jiný než finanční správou zveřejněný účet. Generální finanční ředitelství ovšem již dříve oznámilo, že nebude do konce září uplatňováno ručení za DPH u plateb na jiný než zveřejněný účet. Ministerstvo financí v této souvislosti chystá kvůli „nedomyšlenosti opatření“ podle náměstka Ladislava Minčiče novelu zákona.

Debata Nečase a Kužela se týkala také novely zákona o veřejných zakázkách, která by měla být hotova do konce roku 2013. „Současný zákon brzdí a nepomáhá rozvoji ekonomiky,“ doplnil šéf komory.

Současně chce kabinet podpořit podnikatele i prostřednictvím chystaného deregulačního balíčku. Ten má odstranit řadu administrativních a byrokratických překážek, jež dopadají zejména na malé a střední podniky a živnostníky. Balíček by měl být hotový během léta tak, aby v září byl již v prvním čtení ve sněmovně, dodal Nečas.