Slovinsko nechce následovat Řecko, zprivatizuje 15 podniků

Lublaň - Slovinsko prodá 15 státních podniků včetně druhé největší banky a státních aerolinií a zvýší daň z přidané hodnoty. Tímto způsobem se chce vyhnout tomu, že bude muset požádat o mezinárodní finanční pomoc. Reformy schválila slovinská vláda levého středu, která by jej měla předložit Evropské komisi. Výdajové škrty mají vládě pomoci ušetřit celkem asi miliardu eur, říká tamní ministr financí Uroš Čufer.

Rostoucí množství spekulací o nutnosti finanční pomoci způsobily slovinskému bankovnímu sektoru potíže. Země je jedinou postkomunistickou zemí EU, která odmítla zprivatizovat většinu bankovního sektoru. Tvrdé bankovní krizi prý země čelí kvůli nadměrnému riskování, špatnému řízení státních bank a nedostatečnému dohledu, uvádí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

V rámci plánu fiskální konsolidace hodlá Lublaň prodat 15 státních podniků. Podle agentury Reuters jsou mezi nimi státní aerolinie Adria Airways, největší domácí telekomunikační operátor Telekom a druhá největší domácí banka Nova KBM.

Banka Nova KBM
Zdroj: Marco Secchi/ISIFA/Getty Images

Současně chce Slovinsko zvýšit daň z přidané hodnoty. Horní sazba DPH se od července zvýší z 20 na 22 procent, upřesnila premiérka Alenka Bratušeková. Růst má také spodní sazba DPH, a to o procento na 9,5 procenta. Mimořádné zdanění mezd ale slovinská vláda nechystá a jednání s odbory o plánovaném propouštění státních zaměstnanců podle ní zatím neskončila. „Tento program umožní Slovinsku zůstat zcela svrchovaným státem,“ míní šéfka slovinského kabinetu.

Vyšší DPH, nižší ekonomický růst?

Přitom reformní kroky vlády vyvolaly kritiku ještě před jejich oznámením. Například Slovinský ekonomický institut, který slouží jako poradní orgán vlády, dnes varoval, že zvýšení DPH sníží tempo růstu ekonomiky o 0,2 až 0,3 procenta. Jediným výsledkem tak podle něj bude pouze prodloužení recese až do roku 2014. Podle OECD pak slovinská ekonomika letos klesne o 2,1 procenta. 

Také eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn minulý týden ujistil, že Slovinsko zahraniční finanční pomoc nebude potřebovat, pokud učiní rychlé kroky vedoucí ke snížení rozpočtového deficitu.