Jak vyrobit oblíbený javorový sirup snadno a rychle

New York – Pro řadu obyvatel Severní Ameriky je snídaně důležitou částí dne. Právě ráno si totiž vychutnávají místní specialitu – palačinky s javorovým sirupem. Získat a zpracovat tento sirup je ovšem pro farmáře náročná a zdlouhavá práce. Jeden z nich teď vymyslel efektivní metodu, jak celý proces urychlit. Letos je systém v provozu prvním rokem.

V lesnatých oblastech velkých severoamerických jezer se sběrem javorového sirupu živili lidé po staletí a způsob získávání se prakticky nezměnil. Sklízet se chodí jen jednou ročně - na konci zimy. Teploty totiž musejí být kolem nuly. Jen při nich stromy vydávají tu správnou mízu na přípravu sirupu. „Strom musí být dostatečně vzrostlý, než ho začneme vysávat, aby měl dost mízy a nepoškodilo ho to,“ poznamenal farmář Dan Beasley. 

Postaru se stromy navrtaly a pak se vytékající míza chytala do kýblů. Metoda je to ale náročná na práci i čas. Beasley proto vymyslel zlepšovák. Navrtal stromy po celém lese najednou a pak je propojil sítí hadiček. Na jejich konci je čerpadlo, které mízu ze stromů vysává. 

Javorový sirup
Zdroj: ČT24/ISIFA

Farmář má už napojeno celkem tisíc stromů. Denně zvládne stejnou práci, jakou by jinak muselo dělat patnáct lidí brodících se s kbelíky sněhem. „Tenhle systém je efektivní. I škody na samotném lese jsou mnohem menší. Dovedete si asi představit, co se zdejší krajinou udělají desítky lidí, kteří navrtávají stromy a pak tahají kýble k cisternám, které po rozbahněném lese tahají traktory,“ poznamenal dendrolog státu New York Stephen Childs. 

Práce je méně, peněz přibývá

Inovace ale nekončí v lese. Nově Beasley přistoupil i ke zpracování sirupu. Surová míza totiž obsahuje jen 2 procenta cukru. Zbytek je voda, která se musí vyvařit. Farmář ale ještě předtím mízu prožene speciálním strojem, kterým se odsoluje voda v námořních lodích. Na sirup ale funguje také, a dlouhé vaření tak odpadá - místo deseti hodin stačí jen něco přes dvě. „Přibyla spousta odběratelů. Vždycky když přijedeme, prodali bychom ještě víc, než máme. Zájem je pořád větší a větší,“ konstatoval Beasley. 

Systém se osvědčil. Na příští sezonu už chce farmář napojit čtyřikrát víc stromů. Zařídil si totiž i prodej přes internet a plánuje sirup vyvážet také za hranice. Poptávka po něm rychle stoupá mimo jiné v Asii nebo na Blízkém východě.

Nová metoda výroby javorového sirupu šetří přírodu (zdroj: ČT24)