Šéf solární asociace nabízí kompromis: zvláštní daň z příjmu právnických osob

Praha – Pokud chce stát dál regulovat výnosy ze solárních zdrojů, měl by jít cestou speciální daně z příjmu právnických osob. Tvrdí to předseda představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) Jaromír Řehák. Šlo by podle něj o férovější zdanění po přepočtu výnosů i nákladů. Kvůli nyní fungující 26procentní srážkové dani už 8 zahraničních investorů usiluje v arbitráži o odškodnění – Česko podle nich změnilo pravidla během hry a plošným odpočtem prý učinilo z fotovoltaiky prakticky ztrátový byznys.

„Ta možnost je udělat to prostřednictvím daně z příjmu právnických osob, protože dáte dohromady výnosy, celkové náklady i s náklady na úvěr a z hrubé částky potom danit,“ odpověděl Řehák na otázku, jaké řešení vidí ve vyhroceném sporu o regulaci solárního podnikání.

Výše speciální daně pro fotovoltaiku by podle něho byla spíše proměnlivá a závisela na mnoha parametrech. „Je to otázka nastavení, pokud by měl být vytvořen přiměřený zisk a návratnost, (…) tak by z toho vyšla možná taky každý rok různě jinak - i podle toho, jaké bude počasí,“ dodává šéf představenstva CZEPHO.

V Česku se sice masivní výstavba solárních polí zastavila už na konci roku 2010, kdy skončila platnost nejvýhodnějších dotací, o to více se ale řeší  výkupní ceny energie a její zdanění. Ministerstvo průmyslu a obchodu navíc oznámilo, že původně garantovanou podporu solárního průmyslu na 20 let zkrátí o polovinu s tím, že pokud bude už majitel v zisku, o dotaci přijde. Podle Řeháka tím vláda vystavuje podnikatele nebezpečí možného bankrotu. O své investice se navíc budou obávat i banky a přehodnocovat jejich rizikovost.

Jaromír Řehák
Zdroj: ČT24

„Zásadně by to vedlo k narušení celého bankovního systému, protože většina elektráren má úvěry někde na 10, 12 či 15 let, a pokud by byla garance pouze na 10 let, tak všechny úvěry začnou být splatné, banky budou vyžadovat zaplacení a mnoho těch vlastníků by mělo problémy,“ komentoval Řehák.

Solární energie
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Česko před několika lety zaplavily rozsáhlé solární parky s velkými výkony. Investory do oboru nalákaly výhodné dotace. V důsledku toho hrozilo zdražení elektřiny o více než deset procent. Aby vláda zdražení zabránila, zavedla spornou sérii opatření. Nejvíce kritizované opatření je 26procentní odvod z výkupní ceny a 28procentní srážka ze zeleného bonusu, tedy v podstatě zdanění elektřiny ze slunečních elektráren.

Investoři dokonce podali trestní oznámení na Energetický regulační úřad, který podle nich poskytl zkreslené údaje Ústavnímu soudu během rozhodování o oprávněnosti 26procentní daně. Žaloby ale byly zamítnuty. Zástupci regulačního úřadu naopak obvinili z chyb bývalé vedení. To nastavovalo výkupní ceny pro obnovitelnou energii už v roce 2005.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod