Strach polevil. Češi houfně skupují parcely v okolí Temelína

České Budějovice - Tuzemský realitní trh se temelínské jaderné elektrárny nebojí. Zájem o stavební parcely nedaleko jihočeské elektrárny se za poslední rok téměř ztrojnásobil. Počet zájemců už proto výrazně převyšuje nabídku. Důvodem jsou levné pozemky. Místy je cena až pětkrát nižší než třeba kolem Českých Budějovic. Místní navíc neplatí za některé služby, jako jsou odpady. Údajné obavy z jaderného zdroje se nijak neprojevují ani na cenách nemovitostí.

Stavební parcelu pro rodinný dům si v Dřítni koupil i Tomáš Hubálek. Od elektrárny, ve které pracuje, ho dělí tři kilometry. „Rozhodli jsme se hledat klidnější bydlení v menší obci, ovšem s nějakou občanskou vybaveností, a nakonec vyhrála Dříteň,“ prohlásil Hubálek.

Obce vytvářejí nové a nové parcely 

Dříteňská radnice již kvůli přílivu nových obyvatel upravila plány - chce postavit celkem pět domů s třiceti byty. Další pozemky také postupně mění v parcely. Obec rovněž postavila novou školu a má vlastního lékaře. „Ten zájem je obrovský, každý týden se někdo hlásí a ptá se, jaká je možnost tady mít parcelu,“ poznamenal Josef Kudrle (ODS), starosta Dřítně.

Podobně postupují i v Temelíně. Na dvacetihektarové pole u Záluží chtějí umístit osmnáct domků. „Žádosti už máme zhruba na dvacet parcel,“ řekl starosta Temelína Petr Macháček (ODS). Další stavební pozemky budou zastupitelé prodávat na okraji Temelína. Za metr čtvereční zájemci zaplatí zhruba 300 korun. 

Lidi láká nízká cena

Výstavbu domů plánují také v Olešníku a Všemyslicích. „Některé obce v posledních letech investovaly do své vnitřní infrastruktury, a proto je o pozemky určené k bydlení vyšší zájem,“ podotkl Milan Černoch z realitní kanceláře. Podle makléřů se byty začínají prodávat i v Týně nad Vltavou. „Strašák Temelín samozřejmě polevil, ale lidé volí v první řadě cenu,“ konstatoval odpůrce jaderné energie Edvard Sequens ze sdružení Calla. 

Podle realitních makléřů poptávka po stavebních pozemcích v okolí Temelína ještě poroste. Další vlnu zájemců očekávají po zahájení dostavby elektrárny.

O stavební parcely nedaleko jihočeské elektrárny je velký zájem (zdroj: ČT24)

Vítěze tendru na dostavbu Temelína by měl ČEZ vybrat ještě letos

Náklady na dostavbu elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun, nové bloky by měly začít elektřinu vyrábět v roce 2025 a v provozu by měly být 60 let.

KDO MÁ ZÁJEM DOSTAVĚT TEMELÍN? 

Areva (vyřazena z tendru) 

Skupina Areva, která vznikla v roce 2001, sídlí v Courbevoie u Paříže. Podle svého tvrzení je největším světovým dodavatelem jaderných reaktorů. Od 70. let postavila nebo právě staví již 102 reaktorů v 11 zemích světa, z nichž 91 je stále v provozu. Kromě jaderného strojírenství se zabývá i výrobou paliva pro atomové elektrárny a vybavením pro distribuci a přenos energie. Vlastníkem Arevy je francouzský stát. Skupina má v současnosti 48 000 zaměstnanců, výrobní kapacity má ve 40 zemích a obchodní zastoupení ve stovce zemí světa. 

MIR.1200 

Jedná se o konsorcium české firmy Škoda JS s ruskými společnostmi Gidropress a Atomstrojexport z konsorcia Rosatom. Atomstrojexport má sídlo v Moskvě. Firmu kontroluje státní agentura Rosatom. Předchůdci firmy se podíleli i na budování jaderných elektráren v bývalém Československu (Jaslovské Bohunice). Gidropress je ruský státní výrobce systémů pro jaderné reaktory. Podnik byl založen v roce 1946 a sídlí v Podolsku. Podílel se podle vlastních údajů na výstavbě reaktorů v celkem 18 jaderných elektrárnách v Rusku, Arménii, Finsku, Bulharsku, Maďarsku, Česku, Slovensku a Číně. Je rovněž součástí ruské státní agentury Rosatom. Škoda JS se sídlem v Plzni se již přes 50 let zabývá inženýringem a dodávkami pro jadernou energetiku. K hlavním projektům společnosti v současnosti patří obnova systému kontroly a řízení Jaderné elektrárny Dukovany, podílí se také na dostavbě Jaderné elektrárny Mochovce. 

Westinghouse 

Patří mezi přední světové firmy v oblasti jaderné energetiky. Staví a provozuje jaderné elektrárny po celém světě a je například lídrem v čínské jaderné energetice. Od roku 2006 jej ovládá japonský konglomerát Toshiba. Podnik založil americký vynálezce George Westinghouse už v roce 1886. V současnosti zaměstnává přibližně 14 000 lidí. Na technologiích Westinghousu je podle firmy založena polovina ve světě fungujících jaderných elektráren. Westinghouse se podílel na výstavbě prvních dvou bloků Temelína a dodával do něj také palivo.