Dům budoucnosti – ovládání dotykem, snížení nákladů a kafe na přání

Londýn – Vývojáři představili na londýnském veletrhu Eco-Tech House vybavení domu budoucnosti, který má minimální spotřebu energií. Výrazně také sníží náklady na bydlení. Moderní domácnost může být doslova protkaná nejnovější technologií, díky níž je možné ovládat vybavení dotykovým displejem, ale i přes internet.

Dům budoucnosti ovládá od sklepa až po střechu centrální počítač. Zvenku přitom může vypadat jako jakýkoliv jiný dům. Hlavním smyslem je ušetřit stále dražší energie. „Díky naší technologii můžete ovládat úplně všechno - osvětlení, topení, ale také audio a video vybavení, samozřejmě i bezpečnost vašeho domu,“ řekl ředitel The Cinema Company James Brown. 

Spotřeba vody je nižší, přesto nic nepoznáte

V domě nechybí ani vlastní čistička vody. Složitá technologie vyčistí vodu a výrazně tak sníží její spotřebu. „Takové zařízení ušetří až 70 procent vody i energie. Menší je i množství vody, které spotřebujete třeba ve sprše. Vše je ale upraveno tak, abyste nic nepoznali a měli dokonalý komfort jako v jakémkoliv jiném domě,“ konstatoval ředitel CINTEP UK Recycling Showers Nigel Bowthorpe. 

Dům budoucnosti
Zdroj: ČT24

Počítač řídí i kuchyň. Lednička kupříkladu rozpozná, kolik jídla v ní je a podle toho upraví spotřebu elektřiny. Jídlo se tu ukládá do struktury připomínající včelí plástve. „Není nutné zbytečně plýtvat energii. Lednička přece nemusí běžet na plný výkon, když v ní máte jen pár věcí. Náš produkt navíc řeší i problém ukládání potravin. Tady se vám nemůže stát, že byste něco zastrčili dozadu tak, že byste na to neviděli,“ uvedla organizátorka veletrhu Charlotte Bonehillová. 

Je libo naprogramované kafe?

Mezi další vychytávky patří třeba kávovar, který pomocí otisků prstů pozná jeho uživatele a uvaří kafe podle předem naprogramovaného přání. „Jednoduše na to položíte ruku a ono to všechno udělá samo. A to za minimální spotřeby vody i energie. Hned bych to brala,“ řekla návštěvnice výstavy Eleanor Wildeová. 

Ve většině domácností nechybí ani kancelář nebo pracovní kout. Ekovývojáři proto mysleli i na výpočetní techniku. Do nového domu dali počítač, který funguje stejně jako běžné PC, ale spotřebuje jen 20 wattů, což je až o 95 procent méně než běžné stroje.

Na veletrhu Eco-Tech House byl představen dům budoucnosti (zdroj: ČT24)

O luxusní byty má zájem čím dál víc Čechů 

Zájem lidí v Česku o luxusní byty navzdory pokračující ekonomické krizi stále roste. Hodně je kupují hlavně movití Češi, kteří byty považují za bezpečnou investici. „To samé je s výjimečnými nemovitostmi, které byly ještě před krizí předražené. Nyní mají zajímavou cenu, a tak si je bonitní klienti s volnými finančními prostředky pořizují. V případě dobrého výběru to může být nejen bezpečné uložení financí, ale navíc i dobré zúročení vložených peněz,“ tvrdí ředitel společnosti RE/MAX Platinum Petr Šmelhaus. Podobný trend se přitom projevuje i v prodeji luxusních aut. 

Ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský:

„Nemovitosti v luxusním segmentu se prodávají dlouhodobě velice dobře. Pokud lze nějakým způsobem vnímat vliv vlekoucí se krize, tak vyšším podílem investičních nákupů. Klienti, kteří mají volné finanční prostředky, je nechtějí nechat ležet na běžných účtech, kde jejich hodnota díky velmi nízkým úrokům reálně klesá.“

Luxusní byt
Zdroj: ČT24

Zároveň se prodává větší množství luxusních bytů než luxusních rodinných domů. Zajímavostí posledních let je také to, že roste podíl domácích kupců, což potvrzuje většina realitních makléřů, kteří mají luxusní byty ve svém portfoliu.